Zdravstveni radnici KS u četvrtak na protestnoj šetnji: Hoće jednokratnu pomoć

Zdravstveni radnici KS u četvrtak na protestnoj šetnji: Hoće jednokratnu pomoć


Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo najavili su protestnu šetnju za četvrtak, 20. juna, kako bi izrazili nezadovoljstvo i zatražili jednokratnu novčanu pomoć. Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji okuplja oko 3.500 zaposlenih, potvrdio je planove za protest.

Protestna šetnja će početi u 11 sati ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (Ložionička 2) u Novom Sarajevu, a učesnici će se kretati glavnom ulicom prema zgradi Vlade KS. Očekuje se da šetnja traje do 13 sati, uz odobrenje MUP-a KS.

Sadiković je naglasio da radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 2.520 KM, prema Uredbi koju je prošle godine donijela Vlada Federacije BiH. “Znamo da Zavod zdravstvenog osiguranja ima dovoljno sredstava da to učini. Radnici u zdravstvu zaslužili su da dobiju tu pomoć,” izjavio je Sadiković.

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine je izjavio da nema ništa protiv isplate jednokratne pomoći, ali većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas nije isplatila tu pomoć. Od 19 javnih zdravstvenih ustanova, samo pet je isplatilo jednokratnu pomoć svojim radnicima.

Zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema zaposlenima, radnici u zdravstvu su već održali proteste 23. maja. Premijer KS Nihad Uk tada je sindikalistima rekao da Vlada ostaje pri stavu da se jednokratna novčana pomoć neće isplaćivati radnicima u zdravstvu.

Ministarstvo saobraćaja KS, predvođeno Adnanom Štetom, nedavno je odbilo zahtjev Sindikata za izdavanje odobrenja o obustavi saobraćaja u ulici Skenderija u periodu od 13 do 14 sati. “Imali smo zakonsko pravo da obustavimo saobraćaj kao znak protesta, ali ministar Šteta je odlučio da to ne može dozvoliti. Nas zanima na koji način će odobriti ovu paradu koju najavljuju u narednom periodu, a koju i finansiraju,” kazao je Sadiković početkom juna.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija