Foto: Avaz
Hadžibajrića čekala milionsku zgrada nakon penzionisanja u ulici Goruša

Hadžibajrića čekala milionsku zgrada nakon penzionisanja u ulici Goruša


Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu jučer je počelo čitanje optužnice protiv Ibrahima Hadžibajrića, njegovog sina Seida, Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme Plaza Group, koji se terete za teška koruptivna krivična djela propisana zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Prema optužnici, Hadžibajrić, zajedno sa sinom Seidom i sekretarkom Općine Stari Grad, Almom Destanović, nezakonito je stekao stotine hiljada maraka. Elmedin Karišik, vlasnik firmi BH Plaza i Plaza Group, obećao je Hadžibajriću da će mu nakon penzionisanja pokloniti parcelu i stambenu zgradu ukupne površine od 1.027 kvadratnih metara u ulici Goruša, vrijednu milion maraka.

Tužitelj Selimović je naveo da je parcela i nekretnina bila u vlasništvu Senada Muslima, a kupila ju je firma Europark 2022. godine. Ugovor nije proveden u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu kako bi se prikrio stvarni vlasnik.

U optužnici se navodi da je Hadžibajrić već započeo ulaganja u objekt u ulici Goruša, blizu Opće bolnice u Sarajevu. Stvarni vlasnik nekretnine ostaje nepoznat, iako se pretpostavlja da je to Karišik, uprkos formalnim vlasnicima.

Tužitelj Selimović je naveo da su Hadžibajrići pogodovali Karišikovim firmama kroz brojne ugovore za zakup javnih površina i reklamnih panoa na atraktivnim lokacijama u Općini Stari Grad. Karišik je također dobio obećanje da će dobiti zemljište u ulici Logavina za izgradnju hotela, kao i zemljišta u još pet ulica i 12 poslovnih prostora u vlasništvu Jevreja.

Hadžibajrić je omogućio Karišiku i odobrenje za izgradnju stambenog objekta u ulici Sedrenik, te postavljanje kioska u ulici Bravadžiluk.

Optuženi se terete i za pranje novca kroz ulaganja u nekretnine, automobile i druge vrijednosti.

Na današnjem ročištu očekuje se još više detalja o ogromnim svotama novca “pranim” kroz ove aktivnosti, od kojih su najviše koristili Karišik, Hadžibajrići i Alma Destanović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija