Pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTQIA zajednice

Pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTQIA zajednice


Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i Ishaka Bilala na godinu dana zatvora zbog krivičnih djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Mulalić je osuđen nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice. Advokatica oštećenih, Đana Dalač, potvrdila je za Detektor da je Mulaliću sredinom juna izrečena jedinstvena kazna zatvora od četiri godine zbog krivičnih djela počinjenih u kratkom vremenskom periodu. Mulalić se trenutno nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.

Tužilac Nermin Keranović objasnio je da su prilikom zaključivanja sporazuma o priznanju krivnje uzeti u obzir stavovi oštećenih i sve okolnosti koje su opravdale pregovaranje o krivnji. Optuženi su priznali izvršenje krivičnih djela kako je opisano u optužnici.

Općinski sud u Sarajevu je krajem maja 2024. godine Bilala proglasio krivim za razbojništvo, a njegov advokat Amir Hadžić potvrdio je da je i on potpisao sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je izrečena kazna od jedne godine zatvora.

Prema optužnici, Mulalić je od sredine oktobra 2023. godine do hapšenja, putem društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje gay i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca. Nakon dogovora o susretu u različitim stanovima na području Sarajeva, prijetio im je zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem i uvrede tražio novac. Uzimao je pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac, a u jednoj od ovih radnji učestvovao je i Ishak Bilal.

Mulalić je također ucjenjivao jednog od oštećenih prijetnjom da će njegovoj rodbini otkriti njegovu seksualnu orijentaciju ako mu ne da novac, te se predstavljao kao policajac koristeći lažnu značku “Special police”. Na ovaj način, Mulalić i Bilal su stekli nezakonitu korist od oko 800 maraka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija