Darko Ćulum najavio kandidaturu za direktora SIPA-e

Darko Ćulum najavio kandidaturu za direktora SIPA-e


Darko Ćulum, aktuelni direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je za Raport da će se prijaviti na konkurs za direktora SIPA-e, koji je 7. juna raspisao Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

“Očekujem korektne i realne rezultate konkursa. Odlučio sam da se prijavim i vidjet ćemo na kraju kakvi će biti rezultati. Neka bude sve po zakonu i propisima, ništa više ne očekujem,” izjavio je Ćulum.

Iako je imenovan na prijedlog SNSD-a, Ćulum naglašava da se oslanja na svoje profesionalne kompetencije, iskustvo i sposobnosti, te ističe da će za izbor direktora SIPA-e biti još kvalitetnih kandidata.

Ćulum je za Raport rekao da je tokom njegovog mandata insistirao na zakonitosti i profesionalnosti u radu svih pripadnika SIPA-e, što je rezultiralo time da agencija nije bila uključena u afere i skandale. “Autoritet policije je srozan, nema više nekadašnjeg poštovanja prema policijskim službenicima i taj aspekt treba jačati kroz veći stepen sticanja znanja i stručnosti,” ocjenjuje Ćulum.

Jedan od najvećih izazova tokom njegovog mandata bile su istrage vezane za aplikacije Sky i Anom. Ćulum procjenjuje da će ove istrage trajati još deset godina. “Moramo sve učiniti da pribavimo objektivne dokaze prije nego što se krene u sudsko procesuiranje nekoga,” dodao je.

Ćulum je također istakao problem sve manjeg interesa za posao policajca, navodeći da je sve manje ljudi koji su istinski zainteresirani za ovaj posao. “Plašim se da bismo vrlo brzo mogli doći u situaciju da interes za policijski posao bude još manji,” rekao je Ćulum.

Zaključio je da je uvjeren da sve policijske agencije u BiH nastoje što bolje odgovoriti zadacima iz svoje nadležnosti, ali je izrazio zabrinutost zbog nedostatka lične motivacije kod novih kandidata za policijski posao.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija