Politički sistem u BiH: Građani plaćaju od opštinskog, preko kantonalnog do federalnog/entitetskog i državnog nivoa

Politički sistem u BiH: Građani plaćaju od opštinskog, preko kantonalnog do federalnog/entitetskog i državnog nivoa


Bosna i Hercegovina ima jedan od najkomplikovanijih političkih sistema na svijetu, što građani skupo plaćaju iz svojih džepova. Zemlja je podijeljena na više nivoa vlasti, uključujući tri predsjednika, državnu vladu, federalnu vladu, entitetsku vladu Republike Srpske, kantone, te domove naroda.

Ovaj kompleksni sistem generira ogromne troškove, opterećujući državni budžet i otežavajući efikasno upravljanje.

Na vrhu političke strukture nalaze se tri predsjednika, koji predstavljaju tri konstitutivna naroda – Bošnjake, Hrvate i Srbe. Umjesto jednog predsjednika, kao što je to slučaj u većini drugih zemalja, BiH mora finansirati tri predsjednička kabineta, što povećava administrativne troškove i komplicira donošenje odluka.

Državna vlada djeluje na nivou cijele zemlje, ali tu su i federalna vlada Federacije Bosne i Hercegovine, te vlada Republike Srpske, koja upravlja istoimenim entitetom. Pored toga, Federacija BiH je podijeljena na deset kantona, svaki sa svojom vladom i parlamentom. Ovakva decentralizacija vlasti stvara ogromnu birokratiju i dodatne troškove.

Uz ove nivoe vlasti, postoji i Vijeće ministara BiH, koje ima važnu ulogu u donošenju odluka na državnom nivou. Pored toga, svaki kanton ima premijera, entitetski i federalni ministri imaju svoje kabinete, a tu su i predsjednici vlada, zamjenici, pomoćnici, asistenti i drugi službenici. Kantonalni ministri, zajedno sa svim agencijama i službama koje postoje na više nivoa, čine upravljačku strukturu izuzetno složenom.

Sve ove institucije i nivoi vlasti finansiraju se novcem građana. Ogromna administracija i birokratija troše značajan dio državnog budžeta, koji bi mogao biti usmjeren na razvoj infrastrukture, obrazovanje, zdravstvo i druge vitalne sektore.

Još jedan problem je preklapanje nadležnosti između različitih nivoa vlasti. Na primjer, kantonalne i federalne uprave za određene poslove često se međusobno sukobljavaju u svojim ovlastima, što dovodi do neefikasnosti i usporava donošenje odluka. Ovakve situacije dodatno kompliciraju već ionako zamršen politički sistem i frustriraju građane koji očekuju brza i efikasna rješenja svojih problema.

U poređenju s normalnim političkim sistemom, koji ima jednog predsjednika i centralizovanu vladu, politički sistem BiH je preopterećen. Zemlje s jednostavnijom strukturom vlasti imaju efikasnije upravljanje i manje administrativne troškove, što omogućava bolje korištenje resursa za poboljšanje životnog standarda građana.

Da bi se smanjili troškovi i poboljšala efikasnost, potrebne su dubinske reforme političkog sistema u BiH. Smanjenje broja administrativnih jedinica, pojednostavljenje političke strukture i uvođenje jednog predsjednika mogli bi značajno olakšati budžet i omogućiti bolje upravljanje državom. Time bi se oslobodila sredstva koja bi se mogla usmjeriti na ključne sektore, poboljšavajući kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija