Borba protiv femicida: Šta se promijenilo od ubistva Nizame Hećimović do danas?

Borba protiv femicida: Šta se promijenilo od ubistva Nizame Hećimović do danas?


Građani Gradačca još uvijek se sjećaju tragičnog događaja iz augusta prošle godine, kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović.

Taj zločin, koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu, pokrenuo je val protesta i poziva na promjene. Deset mjeseci kasnije, ostaje pitanje: šta se zapravo promijenilo u borbi protiv femicida?

Građanski otpor i institucionalne promjene

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, građani su organizirali proteste i digli glas protiv nasilja. Formirano je koordinacijsko tijelo za sigurnost i pokrenuta kampanja za revidiranje protokola u slučajevima nasilja u porodici. I dalje se provode edukacijske posjete građanima, u kojima timovi iz Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i policije objašnjavaju hodogram intervencija u slučajevima nasilja.

„Sve s ciljem da se predstavnička i izvršna vlast, kao i sve relevantne ustanove, angažuju i ozbiljno rade na rješavanju ovog problema,“ kaže Nerma Šarić, aktivistica iz Gradačca.

Nezadovoljstvo građana i strah od ponavljanja

Iako su poduzeti određeni koraci, građani Gradačca izražavaju nezadovoljstvo zbog sporog institucionalnog odgovora.

„Kao član porodice i građanin Gradačca, smatram da je posao loše urađen. Napori neformalne grupe građana nisu rezultirali željenim promjenama,“ kaže jedan od građana.

„Ne želimo da se ovakve tragedije ikada više ponove,“ dodaje drugi.

Povećanje zaštitnih mjera i broj žrtava u sigurnim kućama

Ubistvo Nizame Hećimović dovelo je do povećanja izricanja zaštitnih mjera za žrtve nasilja, koje su se udvostručile nakon tog tragičnog događaja.

„Nakon ubistva Nizame, vidljivo je povećanje izricanja zaštitnih mjera, što ranije nije bio slučaj,“ ističe Anamarija Divković, socijalna radnica u Sigurnoj kući Tuzla.

Tokom prošle godine, 126 žrtava nasilja boravilo je u Sigurnoj kući u Tuzli, što je rekordni broj. Polovina njih smještena je nakon ubistava u Gradačcu.

Stručnjaci o nedostatku sistemskih promjena

Iako su poduzeti određeni koraci, stručnjaci iz oblasti psihoterapije smatraju da država i sistem nisu napravili značajne korake u prevenciji femicida.

„Žene se sada više boje i češće traže pomoć, ali sistemske promjene su minimalne,“ kaže psihoterapeutkinja dr. sc. Vahida Djedović.

Nevladine organizacije naglašavaju potrebu za većim fokusom na edukaciju stanovništva i podršku žrtvama nasilja, kako bi se spriječilo podržavanje nasilnika.

Zaključak

Iako su napravljeni određeni pomaci u borbi protiv femicida nakon ubistva Nizame Hećimović, građani i stručnjaci smatraju da su potrebni dalji koraci i sistemske promjene kako bi se spriječile buduće tragedije. Edukacija, podrška žrtvama i strožije provođenje zakona ključni su elementi u ovoj borbi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija