Novi autoput povezuje BiH i Srbiju: Završetak radova planiran do kraja 2025. godine

Novi autoput povezuje BiH i Srbiju: Završetak radova planiran do kraja 2025. godine


zgradnja autoputa Bijeljina – Rača predstavlja najveći infrastrukturni projekt koji financiraju vlade Republike Srpske i Srbije.

Ovaj projekt će donijeti brojne koristi ne samo građanima i privrednicima Semberije i Majevice, već i cijeloj Federaciji BiH.

Dionica autoputa Rača – Bijeljina, dužine 20 kilometara, dio je većih autoputeva Banjaluka – Bijeljina – Beograd i Sarajevo – Beograd. Finansiranje ove dionice zajednički snose vlade RS-a i Srbije. Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Republike Srpske, ističe da su najveći dio sredstava do sada investirali Autoputevi RS i Vlada Republike Srpske, dok je Srbija uložila oko 10 miliona eura, s očekivanjem dodatne donacije od 10 miliona eura.

Trenutno se vode pregovori s bankama za finansiranje dionice od Bijeljine do Brčkog, dok su pripremni radovi na dionici Brčko – Vukosavlje u toku. Prema Zoranu Škrebiću, predsjedniku Unije poslodavaca Republike Srpske, ovaj autoput će smanjiti gužve, posebno tokom ljetnog perioda, te unaprijediti komunikaciju između istoka i zapadne Evrope.

Most na rijeci Savi, koji povezuje Sremsku Raču i Raču, također je u izgradnji, financiran sredstvima Vlade Srbije. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, naglašava značaj ovog autoputa za cijeli region, ističući da je to najveća investicija u istoriji Bijeljine, vrijedna 258 miliona maraka, od čega je RS već uplatila 100 miliona maraka vlastitih sredstava.

Integrisani granični prelaz će se graditi u Srbiji, a završetak izgradnje autoputa kroz Semberiju planiran je za kraj 2025. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija