Ustavni sud RS (Foto: TVN1)
Ustavni sud RS-a: Nisu povrijeđeni vitalni interesi bošnjačkog naroda

Ustavni sud RS-a: Nisu povrijeđeni vitalni interesi bošnjačkog naroda


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske održalo je dvije sjednice u Banjoj Luci i zaključilo da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi te Izbornim zakonom RS-a nisu povrijeđeni vitalni interesi bošnjačkog naroda.

U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, Vijeće je navelo da su odredbe o multietničkom sastavu organa za provođenje izbora i referenduma te o srazmjernoj zastupljenosti političkih stranaka obavezujuće za sve.

Time se ne stvaraju nejednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka, čime je odbijena tvrdnja da bošnjačke stranke neće postići željenu zastupljenost.

Vijeće je također ocijenilo da odredbe o ličnom glasanju u inostranstvu ne povređuju interese bošnjačkog naroda, te da su svi konstitutivni narodi i manjine jednaki u tom pogledu.

Što se tiče Izbornog zakona RS-a, Vijeće je zaključilo da bošnjačke osobe nisu stavljene u nepovoljan položaj zbog odredbe koja omogućava glasačima pravo glasa prema prebivalištu iz 1991. godine, umjesto “posljednjeg popisa stanovništva”. Zakon se odnosi na sve građane RS-a i ne dovodi nijedan narod u neravnopravan položaj.

Vijeće je ocijenilo da tvrdnje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda nemaju dovoljno pravne argumentacije u smislu ustavnih garancija te nisu u skladu s Amandmanom LXXVII na Ustav RS-a.

Saopćenje zaključuje da je ustavno uređenje Republike Srpske temeljeno na ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa svih konstitutivnih naroda.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija