Luka Stanzl, Davor Javorovic/PIXSELL
Otac Mate Rimca osuđen na zatvorsku kaznu, sumnja se da je pobjegao u BiH

Otac Mate Rimca osuđen na zatvorsku kaznu, sumnja se da je pobjegao u BiH


Ivan Rimac (62), otac poznatog inovatora Mate Rimca, osuđen je na tri godine zatvora zbog dvije zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju.

Županijski sud u Splitu potvrdio je presudu Općinskog suda u Požegi, unatoč žalbama brodskog tužilaštva koje je smatralo kaznu preblagom i obrane koja je tvrdila da nema kaznenog djela.

Rimac je osuđen za izvlačenje novca iz brodske kompanije Slavonija DI u svoju firmu Rim i Zov, pri čemu je kompanija Slavonija DI pretrpjela gubitak od više od 1,5 miliona eura. Osim zatvorske kazne, Rimac je obavezan platiti 663,61 eura paušalnog troška.

Sudski proces protiv Rimca započeo je 2013. godine, a nakon potvrde presude, Rimčeva obrana podnijela je zahtjev za vanrednim preispitivanjem pravomoćne presude. Uprkos odluci suda, Rimac je poznat po pokušajima izbjegavanja kazne zbog navodnih zdravstvenih problema.

S obzirom na ranije sudske odluke kojima mu je zabranjeno napuštanje Hrvatske i oduzeti pasoši, postoji sumnja da je Rimac već pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Novinari Jutarnjeg lista pokušali su ga kontaktirati, ali se na njegov telefon javila druga osoba koja se nije htjela miješati u slučaj.

Pravosudne vlasti sada čekaju daljnji razvoj situacije, dok se čini da Rimac koristi sve pravne i zdravstvene izgovore kako bi odgodio izvršenje kazne.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija