Poplave u Bužimu: Više od 200 domaćinstava pogođeno, šteta premašuje 2.5 miliona KM

Poplave u Bužimu: Više od 200 domaćinstava pogođeno, šteta premašuje 2.5 miliona KM


Općinu Bužim posljednjih dana pogodile su razorne poplave koje su rezultirale poplavljivanjem više od 200 domaćinstava i preko 30 privrednih subjekata.

Materijalna šteta prema preliminarnim procjenama nadmašuje iznos od 2.5 miliona KM, obuhvatajući infrastrukturu kao što su magistralni, lokalni i nekategorisani putevi, kao i klizišta na području općine.

Stanje je proglašeno prirodnom nesrećom, a lokalne vlasti, suočene s izazovom saniranja posljedica, apeliraju na građane da prijave štete ukoliko komisije nisu stigle u njihove domove, najkasnije do 1. jula 2024. godine.

Načelnik općine Bužim, Mersud Nanić, naglasio je važnost brze i koordinirane akcije kako bi se ublažile posljedice poplava.

“Stručna komisija radi na terenu kako bi se precizno utvrdila šteta, a naš cilj je da pružimo potrebnu podršku građanima koji su pretrpjeli gubitke”, izjavio je Nanić.

Dodao je da je hitno potrebno oko 150 mašina za isušivanje vode, a trenutno ih općina raspolaže samo sa sedam. Cijena jedne mašine iznosi oko 1.800 KM.

“Očekujemo dalju finansijsku podršku od kantonalnih i federalnih vlasti kako bismo adekvatno odgovorili na ovu situaciju”, naglasio je Nanić, ističući važnost zajedničkog napora u obnovi zajednice.

Također, potpisan je ugovor za čišćenje i uređenje korita rijeka Bužimnice i Čaglice na nekoliko lokacija u općini, s ciljem smanjenja rizika od budućih poplava i zaštite poljoprivrednog zemljišta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija