Suđenje Delimustafiću i ostalima odgođeno zbog izostanka optuženog Kapura

Suđenje Delimustafiću i ostalima odgođeno zbog izostanka optuženog Kapura


Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalim optuženicima, uključujući sarajevskog advokata Kemu Kapura, odgođeno je jer Kapur nije pristupio ročištu zbog zdravstvenih problema. Kapurova braniteljica, Sabina Mehić, izvijestila je sud da je njen klijent u kolicima i da mu je naloženo strogo mirovanje, temeljem nalaza Opće bolnice ‘Abdulah Nakaš’.

Iako je Kapur pušten na kućno liječenje, predsjedavajući Sudskog vijeća, Igor Todorović, naložio je njegovo privođenje na naredno ročište zakazano za 16. juli.

Kontekst slučaja

Kapur je jedan od optuženih u slučaju koji uključuje Aliju Delimustafića i druge, među kojima su Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karač, Elvir Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suad Hadžić, Edin Mutevelić, Enver Delimustafić, Samir Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habula i Ševal Arnautović, kao i više pravnih lica. Optuženima se stavlja na teret organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaja nekretnina, te druga krivična djela počinjena u periodu od 2009. do 2016. godine.

Tok suđenja

Suđenje u ovom predmetu započelo je u aprilu, više od šest godina nakon potvrđivanja optužnice. Na današnjem ročištu planirano je nastavak čitanja optužnice, no zbog Kapurovog izostanka to je odgođeno. Predsjedavajući sudac Todorović izrazio je zabrinutost što Kapur nije zadržan u bolnici s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, ali je Mehić objasnila da je njen klijent pušten na kućno liječenje uz strogo mirovanje.

Reakcije i naredni koraci

Ovaj slučaj je izazvao značajnu pažnju javnosti zbog ozbiljnih optužbi i velikog broja uključenih osoba. Naredno ročište zakazano za 16. juli bit će ključno za daljnji tok suđenja, a sud će nastaviti s privođenjem Kapura kako bi se osiguralo njegovo prisustvo. Privođenje optuženog i nastavak suđenja trebali bi rasvijetliti mnoge aspekte ovog složenog slučaja i omogućiti pravdu za sve uključene strane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija