Istraga u Terminalima: Zašto javašluk i evidentni kriminal nisu zaustavljeni ranije?

Istraga u Terminalima: Zašto javašluk i evidentni kriminal nisu zaustavljeni ranije?


Revizori su saslušavani kao stručne osobe koje su posljednju reviziju finansijskih izvještaja o poslovanju preduzeća u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH radili za 2022.

U vezi s poslovanjem Operatora – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo u kojima Federalna uprava policije od jutros vrši pretrese po nalogu Tužilaštva KS u ranijem periodu saslušavani su i revizori Ureda za reviziju FBiH, saznaje Raport.

Revizori su saslušavani kao stručne osobe koje su posljednju reviziju finansijskih izvještaja o poslovanju ovog preduzeća u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH radili za 2022. godinu.

Terminali su tada dobili negativnu ocjenu revizora, a izvještaj vrvi od podataka o nezakonitostima i nepravilnostima u poslovanju ovog preduzeća.

Poznato je kako federalni revizori rade detaljne i obimne kontrole i njihov izvještaj za Operatora Terminali Federacije svojevrsna je optužnica protiv članova Uprave Terminala koji su se konačno i našli na meti istrage.

Dvojac za svaku vlast

Iako je sasvim logično pitanje zašto javašluk i evidentni kriminal nisu zaustavljeni ranije, jer revizori su u izvještaju sve potkrijepili svojim nalazima, s pravom se sumnja da je dvojac Hermedin Zornić, predsjednik Uprave, i Slaven Zeljko, član Uprave, bio pod zaštitom politike.

Jer, za probleme u Terminalima zna se godinama, a Zornić i Zeljko su ostajali u foteljama, pa čak ih je uprkos negativnom revizorskom izvještaju za 2022. godinu na sadašnje pozicije ponovo imenovala i aktuelna Vlada FBiH na čelu s Neminom Nikšićem, pa je pitanje i s čime su to Zornić i Zeljko zaradili blagonaklonost ove Vlade

policijsko-pravosudna istraga u Terminalima povezana i s nezakonitim zapošljavanjem 15 osoba u tu državnu kompaniju gdje Zornić i Zeljko imaju primanja koja pojedinačno premašuju šest hiljada KM mjesečno, a dobro zarađuju i “obični” radnici.

Na nezakonito zapošljavanje su ukazali i federalni revizori u izvještaju za Terminale za 2022. godinu.

Revizori su konstatirali i da u u 2022. godini ukupno planirane nabavke roba, usluga i radova iznosile s13.526.150 KM, a da je na kraju zaključeno ugovora ukupne vrijednosti 23.835.699 KM piše Raport


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija