State Department upozorava: Sankcije za sve koji posluju s firmama na crnoj listi

State Department upozorava: Sankcije za sve koji posluju s firmama na crnoj listi


State Department je najavio da će koristiti sva raspoloživa sredstva protiv onih koji posluju s entitetima pod američkim sankcijama.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je Radio Slobodna Evropa (RSE) otkrio da najmanje dvije crnogorske državne kompanije sarađuju s firmama iz Bosne i Hercegovine koje su u junu sankcionisane zbog povezanosti s porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Finansijske institucije, lica i drugi subjekti koji obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu sebe izložiti sankcijama,” kazao je portparol State Departmenta za RSE, naglašavajući ozbiljnost posljedica za one koji krše ove propise.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD sredinom juna sankcionisala je dvije osobe i sedam kompanija iz BiH koje se povezuju s porodicom Dodik. Na crnoj listi našle su se firme poput “Infinity International Group”, “Kaldera company” i “Prointer ITSS”, za koje OFAC tvrdi da obezbjeđuju značajne izvore prihoda za Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom,” izjavio je portparol State Departmenta za RSE.

S druge strane, iz “Infinity International Group” negiraju bilo kakvu povezanost s porodicom Dodik. Međutim, sam Milorad Dodik, njegov sin Igor i ćerka Gorica su već pod američkim sankcijama.

Crnogorske državne kompanije, poput “Solar gradnje” (koja je dio Elektroprivrede Crne Gore) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), imaju ugovore s firmama na crnoj listi. “Solar gradnja” je u martu, tri mjeseca prije američkih sankcija, potpisala ugovor s bosanskohercegovačkom kompanijom “Kaldera company”.

Također, u Crnoj Gori posluje podgorička kompanija “Infinity ITSS and energy”, čiji je suvlasnik “Infinity International Group”. Ova kompanija je, samostalno ili kao dio konzorcijuma s sankcionisanim “Prointer ITSS”, dobila tri ugovora od CEDIS-a vrijedna 475.000 eura. Posljednji ugovor potpisan je sredinom aprila.

State Department ostaje odlučan u primjeni sankcija i upozorava sve koji razmatraju poslovanje s ovim entitetima da se mogu suočiti s ozbiljnim posljedicama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija