Bivša direktorica RTV TK Admira Bakić odbila smjenu: “Odnijela pečat i ključeve od kancelarije”

Bivša direktorica RTV TK Admira Bakić odbila smjenu: “Odnijela pečat i ključeve od kancelarije”


Admira Bakić, nakon što je imenovana za direktoricu RTVTK, tužila je istu tu RTVTK. Dobila je presudu protiv same sebe kao odgovorne osobe, te je zapljenom oduzela preko 16.000 KM od iste te RTVTK na čijem je čelu. Istovremeno, drugi dio presude glasio je da se vrati na prethodno radno mjesto direktorice programa. Nakon što je Vlada TK djelovala i preko Nadzornog odbora provela presudu i sada razriješila Admiru Bakić po njenoj vlastitoj presudi, ona je odbila to rješenje Vlade, odbila dokumente o razrješenju, zaključala kancelariju, uzela pečat i službeni auto te je sada zaprijetila novom tužbom kojom osporava provođenje prethodne presude koju je izdejstvovala sama svojom prvom tužbom. Sve to se, naravno, radi putem budžetskog novca svih građana TK. Lud, zbunjen, normalan… a da, normalnih nema.

Nakon što je portal Redakcija otkrio aferu sa direktoricom RTVTK Admirom Bakić i načinom na koji je tužila firmu na čijem je čelu te zaplijenila novac sa računa, a potom bez ustručavanja nastavila da obavlja funkciju odričući se dijela presude koji joj se nije svidio, priča je dobila još šokantniji zaplet koji donosimo u nastavku.

Nakon što je u javnost izašla informacija kako je direktorica RTVTK tužila vlastitu firmu i blokirala joj račun te pokupila 16.029 KM, i na Skupštini TK, te je pod pritiskom javnosti , inicirano pitanje RTVTK, te slučaja tužbe Admire Bakić i blokade računa i zapljene novca od firme na čijem je čelu. Zanimljivo je bilo vidjeti da su i pozicija i opozicija glasali za uvrštenje tačke na inicijativu Silve Banović (NiP) da se uopšte raspravlja o slučaju, jer se radilo o direktorici koju je svojevremeno postavila SDA. Time se vladajuća koalicija ogradila od svih problema koje je Bakićka stvorila RTVTK, radnicima, ali i prije svih samoj SDA.

Istovremeno, nakon kraće rasprave na Skupštini TK, resorni ministar Gazdić je u ime Vlade TK dao informaciju da će provesti presudu te da će Admira Bakić biti razriješena sa mjesta direktorice i vraćena na mjesto direktorice programa. Bakićka je, nakon tužbe koju je vodila protiv kuće na čijem je čelu i presude koju je dobila, shvativši da joj dio presude o vraćanju na prethodno radno mjesto ne odgovara, zatražila da joj se isplati novac te je zaplijenila sa računa RTVTK 16.029 KM, a da se dio o promjeni radnog mjesta koji joj ne odgovara ne provodi – piše istraživački tim Redakcije.

Admira Bakić (SDA) tužila i blokirala račun RTV TK i uzela 16.000 KM

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je direktorica već dugo, zbog svog potpuno nerazumnog ponašanja i lošeg vođenja kuće, bila izolovana od strane Vlade TK te su kontakti sa njom bili svedeni na minimum.

Od radnika RTVTK saznajemo da je prilikom sastanaka sa zaposlenicima, direktorica premijera Irfana Halilagića javno ismijavala oslovljavaljavajući sa „dječak“, govoreći kolegama: „Jeste li danas uzimali izjavu od dječaka?“

Nakon što je u javnost izašla informacija da je direktorica Bakić izvršila pljenidbu novca od firme koju i dalje vodi i naišla na šok u vladi i javnosti, Bakićka u naletu bijesa zbog reakcija pokreće disciplinski postupak protiv rukovodstva sindikata RTVTK kako bi im dala otkaze, optužujući ih da su oni odali podatak da je ista oduzela preko 16.000 KM sa računa svoje firme.

Pri tome ispada da je to što je informacija procurila u javnost problem, a ne što je ona kao odgovorna osoba kojoj je povjereno 4 miliona KM godišnje sa platom od 4.000 KM istovremeno pljačka vlastitu firmu. Ipak, napadi bijesa, prijetnji i novih akcija direktorice ne završavaju se samo na radnicima. Bakićka kreće prijetnjama prema premijeru Halilagiću, resornom ministru Gazdiću i članovima Nadzornog odbora RTVTK.

Vlada TK je na svojoj sjednici (4.7.2024.) dala je saglasnost o razrješenju Admire Bakić sa mjesta direktora i potvrdila odluku da se dosadašnji direktor programa Eldar Ibrišimović imenuje na mjesto VD direktora RTVTK te je iste dokumente uputila službeno i hitno na RTVTK. Direktorica Admira Bakić, nakon što je vidjela šta je dostavljeno u televiziju, odbija preuzeti iste dokumente i službenicima nalaže da se ti dokumenti dostavljeni od vlade neće preuzimati, a sve to kako ne bi mogla biti provedena odluka o njenom razrješenju. Službenici u strahu od posljedica prave službenu zabilješku događaja.

Direktorica potom naglo napušta prostorije RTVTK, zaključava službenu kancelariju, odnosi ključeve, službeni pečat, odvozi službeni auto , isti dan naglo se razboljeva i odlazi kući bez prenošenja ovlasti, što je dužna po zakonu, i od tada se više ne pojavljuje na poslu.

To je ne spriječava da ponovo ode u advokatsku kancelariju u kojoj ih angažuje i potpisuje novu punomoć za zastupanje, u ponedjeljak 8.7.2024. godine, prejetjeći novim tužbama.

Isti dan počinju prijetnje i dopisi njenih advokata da Bakićka ne smije, ne treba i ne želi biti razriješena i da će tužiti sve, a prije svih Nadzorni odbor RTVTK ako je smijene te da je opet i ova smjena nezakonita. Apsurdnost situacije je da je upravo ona prethodnom tužbom i presudom isposlovala njenu smjenu koju je Vlada TK provela a koju sada opet ista osporava prijetnjama novom tužbom. Iste ove prijetnje upućuje i premijeru Halilagiću i ministru Gazdiću. Pronalazi sada još jedan novi izgovor zašto ne može biti razriješena – u činjenici da je sada na bolovanju.

U Vladi TK i stručnim službama već se danima prepričavaju novi skandali Bakićke i vrhunac bahatosti i bezobrazluka u pokušaju da po svaku cijenu ostane direktorica. Ovakav slučaj, koji iz sedmice u sedmicu šokira javnost u TK, do sada nije zabilježen.

Ipak, ni u Vladi TK nakon svega nisu ostali sjediti skrštenih ruku. Na redovnoj sjednici Vlade, u utorak (9.7.2024.), razmatrani su godišnji izvještaji o radu RTVTK za 2022. i 2023. godinu a za period u kojima je Bakićeva na čelu RTVTK. U izvještajima je jasno i nedvosmisleno i jasno vidljivo (a o čemu smo već pisali) da je RTVTK ostvarila drastične podbačaje u vlastitim marketinškim prihodima, da je razvoj kuće zaustavljen, da je gledanosti programa na najnižem nivou, a sve to uz ogromno povećanje dostavljenih sredstava iz Budžeta TK sa 2.100.000 na 3.200.000 KM (koliko trenutno iznose godišnje iz budžeta TK) u prethodne dvije godine od kada je Admira Bakić na čelu RTVTK.

Oba izvještaja (2022. i 2023.) o radu RTVTK sa Admirom Bakić na čelu, Vlada TK nije usvojila na svojoj sjednici, čime joj je jasno formalno-pravno uskraćeno zakonsko, ali i političko povjerenje. Činjenica je da, pored brojnih problema koji potresaju TK, kao što su pad saobraćaja Aerodroma Tuzla i nagomilani problemi UKC-a Tuzla, koji su realno bili teško riješivi, Admira Bakić uspijeva otvoriti novu aferu sa jednim od najvažnijih kantonalnih preduzeća koje broji 100 zaposlenih, a koje se skoro u potpunosti finansira crpeći budžetske milione, te uspijeva napraviti finansijsko – politički slučaj. Ono što je za vlast još poraznije je da sve ovo radi u izbornoj godini, nanoseći nepopravljivu političku štetu vladajućoj koaliciji, a prije svega SDA TK, te posebno SDA Tuzla koja ju je svojevremeno delegirala na tu poziciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija