KCUS uspješno obavio dvije transplantacije bubrega

KCUS uspješno obavio dvije transplantacije bubrega


Na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno su obavljene dvije transplantacije bubrega kod dijaliznih pacijenata.

Prema riječima prof. dr. Damira Rebića, šefa Klinike za nefrologiju, radi se o dvije žive srodne transplantacije.

“Pacijenti i donori su stabilni, a postoperativni oporavak protječe uredno. Zahvaljujemo donorima za velikodušnu gestu jer sada pacijenti, nakon dugogodišnjeg dijaliznog liječenja, nastavljaju život sa novim, funkcionalnim bubregom,” izjavio je prof. dr. Rebić.

KCUS raspolaže timovima, opremom i najsavremenijim uslovima za obavljanje transplantacija bubrega. Međutim, problem predstavlja nedostatak donora, posebno kadaveričnih transplantacija. “Ovo je pitanje koje treba urgentno rješavati na nivou cijele zemlje, ako želimo ostvariti bolje rezultate i biti prepoznati od organizacija kao što je Eurotransplant. Primjer ljekara KB Zenica je svijetla tačka koju trebamo svi slijediti,” dodao je prof. dr. Rebić.

Prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS-a, istakla je da KCUS aktivno radi na unapređenju transplantacionog programa. “Ovo su sedma transplantacija od početka godine, od čega su tri kadaverične. Sve relevantne institucije trebale bi pokrenuti kampanje o značaju doniranja organa. Važno je da se BiH što prije priključi Eurotransplant programu, jer bi se na taj način smanjio broj pacijenata koji se liječe izvan granica naše zemlje,” rekla je prof. dr. Maksić.

Dodala je da KCUS ima stručne medicinske multidisciplinarne timove koji mogu realizirati složene transplantacione zahtjeve tokom 24 sata. Program transplantacije bubrega nastavlja se s planiranim elektivnim živim srodnim i nesrodnim transplantacijama, kao i 24-satnom spremnošću za potencijalne kadaverične transplantacije bubrega, saopćeno je iz KCUS-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija