Gašenje Nacionalne biblioteke BiH ugrožava rad 73 članice u FBiH

Gašenje Nacionalne biblioteke BiH ugrožava rad 73 članice u FBiH


Društvo bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine izrazilo je zabrinutost zbog najave zatvaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) zbog teške situacije u kojoj se nalazi.

NUB BiH, institucija koja od svog osnivanja pohranjuje obavezne štampane i rukopisne primjerke kulturno-naučne produkcije BiH, igra ključnu ulogu u distribuciji bh. produkcije u inostranstvo, omogućavajući drugim institucijama kulture i nauke širom svijeta uvid u bh. istraživanja. Time se podstiče dijalog znanja između BiH i drugih zemalja.

Društvo bibliotekara FBiH naglašava da je NUB BiH institucija od vitalnog značaja za pamćenje, čuvanje, stručnu obradu i distribuciju znanja nastalog u BiH. Gašenjem ove biblioteke, BiH bi izgubila ključnu poveznicu sa svijetom u oblasti nauke i kulture.

Posebno zabrinjavajuće je što bi zatvaranje NUB BiH prouzrokovalo ogromne probleme u katalogizaciji u većini biblioteka širom države, obustavljajući rad svih 73 članice u FBiH.

“Potpunim ukidanjem NUB BiH, ispunila bi se misija započeta spaljivanjem Vijećnice 1992. godine. Nećemo više sistematski i u skladu sa standardima prikupljati, obrađivati i arhivirati bh. produkciju, što znači da ćemo izgubiti mehanizme za čuvanje našeg naslijeđa i znanja koje se svakodnevno kreira,” ističu bibliotekari.

Društvo bibliotekara FBiH postavlja pitanje liderima ministarstava kulture i nauke, kao i članovima kulturne, naučne i akademske zajednice, treba li se zaista ići u ovom pravcu, naglašavajući da bi gašenje Nacionalne biblioteke bila odgovornost svih nas.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija