Emela Kapidžija: “Moja prava su itekako povrijeđena. Idem do Strasbourga”

Emela Kapidžija: “Moja prava su itekako povrijeđena. Idem do Strasbourga”


Emela Kapidžija kojoj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u razgovoru za Faktor komentirajući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na njenu apelaciju, kazala je kako su njena prava itekako povrijeđena.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u nastavku 146. plenarne sjednice razmatrao je apelaciju Kapidžije.

– U ovom predmetu Ustavni sud je zaključio da propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije povrijeđeno apelanticino pravo na manifestiranje vjere. To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u OSBiH, kao i u bilo kojoj drugoj javnoj službi, ili držanje takvih obilježja u službenim prostorijama može utjecati na zaštitu prava i sloboda drugih – navedeno je iz Ustavnog suda BiH.

Emela pita zar je moguće da se neko može naći uvrijeđen zbog njenog hidžaba.

– Moja prava su itekako povrijeđena i diskriminisana sam u odnosu na druge ljude i to je jasno kao dan. Objašnjenje je sramno te direktno obilježava i targetira mene kao slobodnu osobu ove države. Zar je moguće da se neko može naći uvrijeđen zbog mog hidžaba, zbog moje vjerske opredijeljenosti ?! Takvo razmišljanje direktno udara na moj lični izbor življenja i oblačenja po vjerskim propisima.

Zabrana hidžaba u Oružanim snagama BiH je zakonita

Također, hidžab nije simbol nego je farz/obaveza i trebali su se informisati po tom pitanju kod stručnih osoba, vjerskih službenika. Brada u OS BiH ne vrijeđa nikoga ?! Diskriminisana sam i kao žena – kazala je Kapidžija za Faktor.

Upitali smo je da li je i dalje u Oružanim snagama BiH.

– Nisam više pripadnica OS BiH od 03.06. – odgovorila nam je i dodala je da se njena borba nastavlja.

– Idem do Strasbourga ili UN komiteta. Moram sa advokatom da se dogovorim i sa ostalim timom koji je uz mene – kazala nam je.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija