Gradonačelnik Bihaća protiv odluke VM BiH: U RS ne žele migrante, ali žele novac


Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća, oštro je reagirao na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, koji je usvojen na sjednici Vijeća ministara sredinom prošlog mjeseca.

Ministarstvo je zatražilo od Službe za poslove sa strancima analizu trenutnog stanja i prijedlog za proširenje kapaciteta u kampovima na području Unsko-sanskog kantona (USK) u slučaju povećanog priliva migranata.

U svojoj reakciji, upućenoj Ministarstvu sigurnosti, Službi za poslove sa strancima i Delegaciji Evropske unije u BiH, Sedić je istaknuo neprihvatljivost ovog rješenja, podsjećajući da Bihać već ima dva privremena prihvatna kampa – Lipa i Borići.

„Privremeni prihvatni centar Lipa infrastrukturno ne zadovoljava ni prvotno planirani kapacitet od 1500 osoba, posebno kada je u pitanju vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda“, navodi Sedić.

Snabdijevanje vodom vrši se iz okolnih bunara čiji su kapaciteti limitirani i nedostatni za postojeći broj ljudi. Spajanje na najbližu gradsku mrežu, udaljenu jedan kilometar, zahtijevalo bi troškove u iznosu 1,4 miliona KM, prema procjeni Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Također, odvodnja otpadnih voda vrši se putem septičke jame u krugu kampa, čiji kapacitet i pražnjenje predstavljaju problem. Efikasno rješenje ovog problema bi bila izgradnja prečistača otpadnih voda, koja bi koštala oko milion KM, prema procjeni IOM-a.

Osim toga, pristupni makadamski put u dužini od 2,5 km još uvijek nije asfaltiran iako su, prema saznanjima Gradske uprave Bihaća, osigurana donatorska sredstva. „Procedura za izvođenje radova nije okončana jer donatorska sredstva namijenjena za asfaltiranje puta nisu operativna. Ne znamo zašto, ali nezvanične informacije govore da blokada kreće od ministra Nenada Nešića, koji ne želi migrante na teritoriji entiteta RS, ali želi novac namijenjen za stvaranje boljih uvjeta za život migranata tamo gdje oni borave“, ističe Sedić.

Gradonačelnik naglašava da je neprihvatljivo da se pitanje eventualnog povećanog priliva migranata ne rješava ravnomjernim raspoređivanjem tereta i stvaranjem uvjeta za prihvat migranata u drugim dijelovima BiH. Bihać i Unsko-sanski kanton od početka migrantske krize insistiraju na tom principu.

„Bilo kakvo povećanje kapaciteta privremenog prihvatnog centra Lipa trenutno predstavlja ne samo nekorektnu političku odluku prema stanovnicima Bihaća i USK, nego i potencijalni sigurnosni, ekološki i higijensko-epidemiološki problem“, zaključuje Sedić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija