Lakše do posla: Inicijativa za omogućavanje dvojnog državljanstva BiH-Njemačka

Lakše do posla: Inicijativa za omogućavanje dvojnog državljanstva BiH-Njemačka


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održao je redovnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o inicijativi Denisa Zvizdića za omogućavanje dvojnog državljanstva između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova inicijativa predviđa da državljani BiH više neće morati da se odreknu svog državljanstva kako bi stekli njemačko državljanstvo, što je pojasnio Zvizdić.

Na hitnoj sjednici usvojen je Prijedlog budžeta institucija BiH za 2024. godinu, nakon čega je započela redovna sjednica sa tridesetak tačaka dnevnog reda.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i Zvizdićeva inicijativa koja predlaže da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Saveznom Republikom Njemačkom. Zajednička komisija za ljudska prava nije podržala ovu inicijativu.

Zvizdić je obrazložio da je suština inicijative omogućavanje državljanima BiH da zadrže svoje državljanstvo dok stječu njemačko, s obzirom na novi njemački zakon koji dozvoljava dvojno državljanstvo. Ova promjena bi omogućila više od 30 hiljada bivših državljana BiH, koji su morali odustati od svog državljanstva, da ga ponovo steknu.

On je istaknuo da je inicijativa u skladu sa Ustavom BiH, koji dopušta dvojno državljanstvo pod uslovom postojanja bilateralnog sporazuma između BiH i druge države. BiH već ima sporazume o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, te ne vidi razlog zašto se ne bi postigao sličan sporazum i s Njemačkom.

Zvizdić je naglasio da se od 1996. do danas oko 97 hiljada građana BiH odreklo državljanstva zbog potrebe stjecanja drugog državljanstva, te je pozvao na podršku ove inicijative kako bi se omogućilo dvojno državljanstvo sa zemljama koje su liberalizirale svoje zakone.

“Ovo je pitanje iznad stranačkih i političkih interesa, i mislim da zaslužuje podršku svih zastupnika,” zaključio je Zvizdić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija