Utvrđen uzrok nestanka struje na Balkanu: Prvi kvar se dogodio u Crnoj Gori

Utvrđen uzrok nestanka struje na Balkanu: Prvi kvar se dogodio u Crnoj Gori


Dana 21. juna, Balkan je doživio zamračenje zbog isključenja dva nadzemna voda, saopćila je Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

Ovaj kaskadni nestanak struje pogodio je Bosnu i Hercegovinu, gotovo cijelu Albaniju, Crnu Goru i dijelove Hrvatske, ostavljajući ih bez napajanja tri sata.

Incident je izazvao prekid na dva nadzemna voda u razmaku od 13 minuta, što je dovelo do kolapsa elektroenergetskog sistema u jugoistočnom dijelu kontinentalne Evrope. ENTSO-E, zajedno s Agencijom Evropske unije za saradnju energetskih regulatora (ACER) i regionalnim operatorima prenosnog sistema (TSO), održao je sastanak kako bi istražio uzroke i dao preporuke.

Preliminarni izvještaj ENTSO-E-a navodi da je prvi kvar nastao u Crnoj Gori. U 12:09 sati, 400 kV dalekovod Ribarevine-Podgorica2 pretrpio je kratki spoj, povećavajući opterećenje na drugim vodovima bez preopterećenja mreže. U 12:22 sati, 400 kV dalekovod Zemblak-Kardia između Albanije i Grčke također je prekinut zbog kratkog spoja.

Ova dva događaja dovela su do opadanja napona u jugoistočnom dijelu kontinentalne Evrope, uzrokujući dalje niske napone na mnogim linijama. U 12:24 sati, nekoliko linija je prekinuto, a naponi su pali na nulu, dok su se s druge strane linije razdvajanja vratili u normalu.

Mreža 400 kV je obnovljena za manje od tri sata, a napajanje lokalnog opterećenja je ubrzo vraćeno. Incident se desio usred ekstremnog toplotnog talasa i suše, što je dodatno opteretilo elektroenergetski sistem Balkana.

Cijene struje su naglo porasle zbog povećane potražnje i ograničenih kapaciteta interkonekcije, navodi Balkans green energy news.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija