Foto: Srpskainfo
Ovo je Dodikov plan kako da politički preživi: Litijumska groznica kao karta za spas

Ovo je Dodikov plan kako da politički preživi: Litijumska groznica kao karta za spas


Na blogu Milorada Dodika jučer je osvanuo indikativan tekst o mineralnim sirovinama u Republici Srpskoj.

Dodik u ovom trenutku skreće pažnju na evropski, a posebno njemački interes za istraživanje i iskopavanje litijuma i drugih ruda u Srbiji.

Na svom blogu naglašava da će sva istraživanja mineralnih sirovina koordinirati sa Srbijom, što se poklapa sa sutrašnjim dolaskom njemačkog kancelara Olafa Scholza u Srbiju, gdje će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, fokusirajući se na litijum.

Litijum je ključna potreba Evrope zbog proizvodnje baterija za električne automobile i druge uređaje, a područja zapadne Srbije i entiteta RS, poput Majevice i Lopara, bogata su ovim mineralom. Dodik najavljuje saradnju sa Srbijom i Mađarskom, te ističe saradnju s Njemačkom, iako je ranije često kritikovao Njemačku zbog njihove uloge u usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Unatoč sankcijama i sudskim procesima, Dodik vidi litijum kao sredstvo za kupovinu podrške Zapada.

Njemačka, koja ima ogroman interes za litijumom, može biti ključna u njegovom planu za politički opstanak. Industrijski razvoj, posebno u elektromobilnosti, prioritet je za Njemačku, a Balkan je idealna regija za eksploataciju litijuma zbog svoje blizine i lakših regulativa u odnosu na EU.

Dodik i Vučić će domaćoj javnosti predstaviti ovaj razvoj kao šansu za ekonomsku stabilnost i nova radna mjesta, dok će suštinski sebi osigurati politički spas.

Ova litijumska groznica predstavlja Dodikovu strategiju za ostanak na vlasti, koristeći mineralno bogatstvo kao adut u pregovorima sa Zapadom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija