Skandalozno: Delegacija EU odala počast policajcima odgovornim za nestanak Bošnjaka

Skandalozno: Delegacija EU odala počast policajcima odgovornim za nestanak Bošnjaka


Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, objavio je dokument koji otkriva imena policajaca MUP-a RS-a odgovornih za nestanak Bošnjaka 1992. godine u Bratuncu.

Prema dokumentu crnogorske policije, pripadnici bosanskih Srba preuzeli su više od 30 bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore krajem maja 1992. godine, a svi su dovedeni u Bratunac gdje su nestali bez traga.

Suljagić je istakao da je Miroslav Deronjić, srpski nacionalistički lider u istočnoj Bosni, u svom svjedočenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) spomenuo jednog od tih policajaca kao odgovornog za nestanak Bošnjaka.

Taj policajac je poginuo u borbi i sahranjen na vojničkom groblju u Bratuncu 1993. godine. Suljagić posjeduje fotografiju groba, ali ju nije objavio, navodeći da je delegacija EU odala počast tom policajcu, a ne njegovim žrtvama.

U dokumentu su navedena imena Petra Mitrovića i Predraga Perendića.

Podsjećamo, prije dva dana delegacija Evropske unije položila je cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje su sahranjeni poginuli borci Vojske Republike Srpske. Iz Delegacije EU u BiH tvrde da je polaganje cvijeća bilo namijenjeno isključivo civilnim žrtvama koje su također sahranjene na tom groblju.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija