Ako se nađe litijum pripada državi BiH, a ne entitetu

Ako se nađe litijum pripada državi BiH, a ne entitetu


Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) podsjeća javnost na važnost nalazišta litijuma u Bosni i Hercegovini kao državne imovine, uslijed sve učestalijih debata o njihovoj eksploataciji.

Teritorija Republike Bosne i Hercegovine obuhvata ukupnu površinu od 5.119.683 hektara, od čega je 53,26% ili 2.726.971 hektara državna svojina, dok preostalih 46,74% ili 2.392.712 hektara pripada građanima.

Dominantna površina državne svojine je pod šumom (1.789.307 hektara ili 34,95% ukupne površine BiH), dok su pašnjaci zastupljeni sa 572.856 hektara (11,19%). Obradive površine u svojini građana čine 1.470.318 hektara ili 28,72% ukupne površine BiH.

IGES ističe da je razmještaj državne svojine na teritoriji Bosne i Hercegovine značajan za korištenje prirodnih resursa i uticaj države na raspolaganje ovim površinama. Državna svojina obuhvata cijeli državni teritorij, uključujući zemljište, javna dobra, rudnike, naftna polja, planine, rijeke, saobraćajnu infrastrukturu i druge resurse. Prema međunarodnom pravu, državni teritorij pripada svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, rasnu, socijalnu ili drugu pripadnost.

Eksploatacija rudnih bogatstava, uključujući potencijalno iskopavanje litijuma, mora se odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje postaje sve važnije, posebno u svjetlu sličnih prioriteta u Srbiji, te se očekuje da će i Bosna i Hercegovina posvetiti posebnu pažnju ovom pitanju.

Podsjećamo, imovina nije predata entitetima u Dejtonu, što potvrđuje i zemljišna karta RBiH iz 1992. godine, koja jasno pokazuje državno vlasništvo nad teritorijom. Buduće korištenje litijuma i drugih resursa mora se rješavati na državnom nivou, u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija