Srbija povukla odluku o slanju policajaca u BiH

Srbija povukla odluku o slanju policajaca u BiH


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je zvaničnu izjavu resornog ministra Ivice Dačića, u kojoj se navodi da Srbija neće slati policajce u Bosnu i Hercegovinu, kao što je prethodno najavljeno.

Ranije je bilo saopćeno da će od ponedjeljka, 22. jula, u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređeni po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije, koji će raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske do 1. septembra.

Ova odluka izazvala je nekoliko burnih reakcija u BiH, posebno među opozicionim političarima, koji su upozoravali na moguće eskalacije i pozvali na sprječavanje dolaska srbijanske policije zbog mogućih tenzija.

S druge strane, iz vladajuće koalicije su istakli da ovakva policijska saradnja nije neuobičajena i kritikovali su protivnike koji su je predstavljali kao prijetnju.

Ministar Dačić je reagovao na ove reakcije optužujući bošnjačke političare da od “najnormalnije policijske saradnje u turističkoj sezoni” prave političke spletke i prijetnje.

On je rekao: „Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće dozvoliti nikome da traži izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod.“

Dačić je ranije izjavio da ovakva policijska saradnja u regionu već postoji deset godina i da su srbijanski policajci već raspoređeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dodao je da policajci iz Srbije neće biti poslani u BiH ako to tamošnje vlasti ne budu želele.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija