U KS 60 reumatoloških pacijenata čeka biološku terapiju: Godišnja cijena liječenja 15.000 KM

U KS 60 reumatoloških pacijenata čeka biološku terapiju: Godišnja cijena liječenja 15.000 KM


U Kantonu Sarajevo, 60 reumatoloških pacijenata je na listi čekanja za biološku terapiju, koja godišnje košta oko 15.000 KM.

Nakon gotovo tri mjeseca nestašice, lijek Methotrexate (metotreksat), ključni citostatik za reumatološke pacijente, ponovno je dostupan u apotekama u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH, izvještava Faktor.

Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga” u BiH, izjavila je da je lijek u obliku tableta stigao, te da se sljedeće sedmice očekuje dolazak injekcijskog oblika. Do nestašice je došlo zbog promjene proizvođača i ambalaže, što je prisililo pacijente da lijek nabavljaju iz Srbije i Crne Gore.

U Bosni i Hercegovini ima oko 45.000 reumatoloških pacijenata, dok je u Federaciji BiH ta brojka između 28.000 i 30.000. Prema Serdarević-Stefanišin, broj pacijenata koji primaju biološku terapiju se povećao u odnosu na prošlu godinu, ali pacijenti u Kantonu Sarajevo moraju čekati na rebalans budžeta da bi terapija bila dostupna.

Biološka terapija, koja zaustavlja progresiju bolesti i poboljšava kvalitet života pacijenata, jedna je od najsavremenijih terapija dostupnih danas. Troškovi godišnje terapije iznose oko 15.000 KM. Komisija koja odlučuje o dodjeli lijekova sastaje se svaka tri mjeseca, a posljednji sastanak održan je krajem januara, kada je terapija uključena za oko 30 pacijenata. Trenutno, 60 pacijenata čeka na uključivanje u biološku terapiju.

Broj oboljelih od reumatoidnog artritisa i drugih reumatskih bolesti raste iz mjeseca u mjesec, naročito nakon pandemije koronavirusa. Mnogi mladi su pogođeni ovim porastom. Udruženje “Snaga” ističe da je rebalans budžeta jedina nada za oboljele, koji s nestrpljenjem očekuju sredstva za nastavak liječenja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija