Neki mediji tvrde drugačije: To su američki izviđački avioni koji prate i snimaju vojske na Balkanu

Neki mediji tvrde drugačije: To su američki izviđački avioni koji prate i snimaju vojske na Balkanu


Već smo pisali o letovima aviona iznad Bosne i Hercegovine i Hrvatske, naglašavajući kako aplikacija Flightradar24 omogućava praćenje letova u stvarnom vremenu.

Nedugo nakon toga, su se pojavile nove informacije koje sugeriraju da su neki od tih aviona zapravo izviđački avioni za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija.

Prema izvještajima, avion Beech 300 Super King Air 350 sa registarskim brojem YU-BTC, koji pripada Smatsa Flight Calibration Services, nedavno je letio iznad Tuzle i okolnih gradova, uključujući let do Beograda. Ovaj avion je bio na visini od 11,000 stopa i kretao se brzinom od 213 čvorova. Još jedan avion, Vulcanair P-68C Observer, registarskog broja SP-FPB, poletio je iz Zadra i letio na visini od 6,650 stopa. Avion Tecnam P2006T, registarskog broja SP-FPL, pripada MGGP Aero i letio je iz Tuzle na visini od 5,860 stopa.

Kako prenosi RTRS od ruskih medija, ovakvi letovi često uključuju američke izviđačke avione poput CL-650 Artemis, koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Ovi avioni navodno prikupljaju podatke o položajima vojnih jedinica i ratne tehnike. Mediji navode da avioni prate teritoriju Bosne i Hercegovine, leteći iznad područja kao što su Tuzla, Sarajevo i Mostar, te time prikuplja podatke o vojsci Srbije.

Neki izvori navode da je avion CL-650 Artemis, koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, ponovo viđen kako leti iznad Bosne i Hercegovine i oko granica Republike Srbije. Prema podacima sa sajta Flightradar24, letjelica je poletjela iz rumunske baze Mihail Kogalnicanu i nastavila let iznad Mađarske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine. Letjelica je kružila iznad Tuzle, Sarajeva i Mostara, prikupljajući obavještajne podatke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija