Magazinović: Kriminalci u kravatama ozbiljno ugrožavaju naše društvo

Magazinović: Kriminalci u kravatama ozbiljno ugrožavaju naše društvo


Kriminalci u kravatama koji zloupotrebljavaju javne nabavke predstavljaju jedan od najvećih problema našeg društva, izjavio je šef Kluba SDPBiH u Parlamentu BiH, Saša Magazinović, u intervjuu za Fenu.

On je posebno istakao slučajeve nabavke aviokarata kao primjer sistemskih zloupotreba.

Nabavka aviokarata – vrh ledenog brijega

Magazinović je naveo da je dokazana praksa nekih agencija koje institucijama prodaju aviokarte po znatno višim cijenama nego na tržištu. “Oni nude nerealno niske cijene svojih usluga kako bi dobili ekskluzivitet, a zatim povećavaju cijene karata po želji,” objasnio je.

Primjeri zloupotreba

Trenutno je u toku javna nabavka za uslugu kupovine aviokarata u Parlamentu BiH, gdje je najpovoljniji ponuđač dao ponudu od svega 14 KM za dvije godine pružanja usluge. Magazinović je istakao da mnoge bh. institucije imaju sličan problem te je ohrabrujuće što se Ured za reviziju institucija BiH i Parlamentarna skupština aktivno bave ovim pitanjem. Na njegov prijedlog, Agencija za javne nabavke zadužena je za izradu izmjena zakona u ovom segmentu.

Borba protiv profesionalnih žalitelja

Nedavnim usvajanjem izmjena Zakona o javnim nabavkama, stalo se na kraj profesionalnim žaliteljima, kompanijama koje neosnovanim žalbama zaustavljaju javne nabavke i ucjenjuju druge firme. Magazinović smatra da će se time riješiti i problem zloupotreba zakona u vezi sa previsokim cijenama aviokarata.

Javne nabavke kao izvor korupcije

Magazinović je naglasio da nepravilnosti postoje i na strani ugovornih organa, uključujući lošu tendersku dokumentaciju i namještanje tendera. “Javne nabavke su rak rana ovog društva i ogroman izvor korupcije, gdje nestaju milioni budžetskog novca. Često se to dešava uz političku pozadinu, što svi zajedno moramo zaustaviti,” zaključio je.

Magazinović poziva na reforme i borbu protiv korupcije

Ovaj istup Saše Magazinovića predstavlja poziv na hitne reforme i jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije u procesu javnih nabavki, s ciljem zaštite javnih resursa i transparentnog poslovanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija