Sporazum o deminiranju Save: Osigurano osam miliona eura za čišćenje obale

Sporazum o deminiranju Save: Osigurano osam miliona eura za čišćenje obale


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić potpisali su sporazum kojim se obezbjeđuje osam miliona eura za deminiranje desne obale rijeke Save.

Ova sredstva omogućila su ponovno pokretanje procesa deminiranja nakon trogodišnjeg zastoja, što je ključni korak ka razvoju Luke Brčko i unapređenju plovnosti rijeke Save.

Evropska unija osigurala je grant sredstva kroz Sporazum između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je trenutno u fazi ratifikacije.

Projekat se provodi u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine, uz podršku Svjetske banke.

Izrada Studije za zaštitu okoliša i socijalna pitanja je u toku, finansirana putem GIZ-a, a sredstva za to obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke.

Takođe, priprema se tenderska dokumentacija za izbor izvođača radova za deminiranje na 79 lokacija u devet općina: Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Srbac, Derventa, Bosanski Brod, Odžak, Bosanski Šamac, Domaljevac-Šamac i Orašje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija