Resornog ministra nema na sjednici Parlamenta FBiH: 1.500 onkoloških pacijenata čeka

Resornog ministra nema na sjednici Parlamenta FBiH: 1.500 onkoloških pacijenata čeka


Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana da raspravlja o brojnim ključnim temama, najveći fokus bio je na postupku imenovanja sudija Ustavnog suda BiH. Ipak, mnoge izuzetno aktuelne teme nisu došle na dnevni red, uključujući urgentne zdravstvene probleme.

Jedan od najzapaženijih trenutaka na sjednici bio je izostanak federalnog ministra zdravstva, iako je epidemija morbila među mališanima postala hitno pitanje, a 1.500 onkoloških pacijenata čeka na liječenje.

Ovaj nedostatak prisutnosti izazvao je nezadovoljstvo među zastupnicima, uključujući i dio vladajuće većine. Zastupnici iz Naše stranke traže izmjene i dopune zakona o lijekovima, naglašavajući potrebu za poboljšanjem u oblasti zdravstva.

Amir Purić, zastupnik u Parlamentu FBiH, istakao je da se godišnje izdvaja 25 miliona KM iz Fonda solidarnosti za usluge dijalize i hemodijalize, ali broj transplantacija organa ostaje nizak. Purić je naglasio potrebu za hitnim rješavanjem ovih problema kako bi se spriječile daljnje tragedije.

Mirsad Čamdžić, također zastupnik iz Naše stranke, dodao je da se mnogi pacijenti suočavaju s lijekovima niske kvalitete i da su teme poput ove često zapostavljene.

Na sjednici je razmatran i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Prisustvo boraca koji su izrazili nezadovoljstvo iznosom egzistencijalne naknade stvorilo je dodatni pritisak na zastupnike.

Fadil Duranović iz Udruženja demobilisanih boraca istaknuo je za N1 da je povećanje naknade izuzetno minimalno i da se ne odražava na realne potrebe boraca, što smatra ponižavajućim.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija