Žena uhvaćena u Beogradu po Interpolovoj potjernici nakon pet godina: Odvela djecu van države bez saglasnosti oca

Žena uhvaćena u Beogradu po Interpolovoj potjernici nakon pet godina: Odvela djecu van države bez saglasnosti oca


U Beogradu je uhapšena žena Z.P. (38), prema Interpolovoj potjernici, zbog sumnje da je prije pet godina nezakonito odvela dvoje maloljetne djece u inostranstvo bez saglasnosti njihovog oca, kojem su djeca bila povjerena na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Kako je saopštilo Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, u ranim jutarnjim satima javni tužilac obaviješten je da je realizovana Interpolova potjernica koja je raspisana za Z.P., jer je ušla na teritoriju Srbije.

Prema informacijama iz 2019. godine, javni tužilac je 14. novembra donio naredbu za sprovođenje istrage protiv Z.P. i njenog suoptuženika R.M. (44), zbog sumnje da su počinili krivično djelo oduzimanja maloljetnog lica iz člana 191. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika Srbije. Naime, osumnjičeni su, kako se navodi, onemogućili izvršenje odluke koja je djecu povjerila ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, čime je ozbiljno ugroženo njihovo školovanje.

Oni su 22. marta 2019. godine napustili teritoriju Srbije preko graničnog prijelaza Surčin i aerodroma “Nikola Tesla” bez znanja i saglasnosti oca. Ova odluka je donesena na osnovu rješenja Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Zbog toga što okrivljeni nisu bili dostupni državnim organima Srbije, a država u kojoj su se nalazili odbila njihovo izručenje, javni tužilac je zatražio raspisivanje Interpolove potjernice i određivanje pritvora za okrivljene.

Z.P. je sada saslušana u prisustvu javnog tužioca, a postupajući sudija je odlučio da se pritvor održi zbog opasnosti od bjekstva. Potjernica za R.M. i dalje ostaje na snazi. Javni tužilac će u nastavku postupka preduzeti sve potrebne istražne radnje kako bi donio odluku u skladu sa zakonom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija