Ograničeni rok trajanja krvi: Stabilne zalihe, ali uvijek su potrebne

Ograničeni rok trajanja krvi: Stabilne zalihe, ali uvijek su potrebne


Zalihe krvnih produkata u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH održavaju se stabilnim, ali rezerve krvi imaju ograničen rok trajanja i moraju se konstantno obnavljati.

Na našim prostorima najzastupljenije su krvne grupe A i 0, što rezultira najbrojnijim zahtjevima za krvnim produktima tih grupa.

Dr. Elma Ćatović Baralija, specijalistica transfuzijske medicine u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, naglašava da zahtjevi za krvnim produktima dolaze uglavnom neplanirano. Transfuzijska ustanova mora imati minimalno jednodnevne zalihe svih krvnih grupa, dok bi optimalno bilo imati petodnevne zalihe, što je teško dostižno.

Prema završenom šestomjesečnom izvještaju, izdavanje krvi povećano je za 12 posto. Organizacija akcija darivanja krvi je otežana tokom godišnjih odmora i visokih temperatura, ali trenutno stanje zaliha je zadovoljavajuće. Najveća potreba je za krvnim grupama A i 0, dok su RhD negativne grupe teže za prikupljanje zbog njihove manjeg zastupljenosti u populaciji.

Potrebe za komponentama krvi su konstantne i variraju ovisno o broju pacijenata i njihovom kliničkom stanju. Prikupljena krv mora biti spremna za pacijente, inače mnogi životi ne bi bili spašeni.

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH organizirao je više od 200 akcija darivanja krvi od početka godine, uz podršku partnera kao što su Crveni križ Federacije i brojne vladine i nevladine organizacije.

Porast broja samoinicijativnih darivalaca krvi pokazuje uspjeh animacionih postupaka i svijest građana o značaju darivanja krvi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija