(FOTO) Roditelji ogorčeni: “Beba iz sarajevskog vrtića izašla sa 14 ugriza”

(FOTO) Roditelji ogorčeni: “Beba iz sarajevskog vrtića izašla sa 14 ugriza”


Roditelji jednog jednogodišnjeg djeteta izrazili su svoje nezadovoljstvo i ogorčenje nakon što im je dijete vraćeno iz vrtića sa čak 14 ugriza koje mu je nanijelo drugo dijete. Incident se dogodio u jednom sarajevskom vrtiću, a roditelji tvrde da je osoblje vrtića pokazalo ozbiljan nemar piše Crna-Hronika.

Roditelji su odmah zatražili objašnjenje od uprave vrtića, ali tvrde da nisu dobili zadovoljavajući odgovor. Prema njihovim riječima, osoblje vrtića nije bilo svjesno da se incident dogodio dok nije bilo prekasno. Redakcija portala Crna-Hronika razgovarala je sa ocem Maidom Bejziće koji kaže da je sve prijavio policiji, inspekciji i ministarstvu.

Uvažavajući vašu veliku profesionalnost, radnu etiku i nepristransot u obavljanju vašeg posla, Obraćam Vam se kao otac malodobne djevojčice, koja ima godinu dana kako bi sa vama podjelio slučaj nasilja, koje je moja kćerka pretrpila u PU Vrtić “Bonum – Skriveno Blago” dana 29.07.2024 godine.

Nisam roditelj koji traži medijsku pažnju i iskreno nikada nisam ni pomislio da bih mogao doći u ovakvu situaciju, ali želim da podijelim ovaj slučaj, kao primjer i podsrtek drugim roditeljima, kakao bi javno izašli i prijavili ovakve slučajeve neadekvatne brige nadležnih ustanova, kojim dajemo na povjerenje svoju djecu jer ovakve stvari se dešavaju svakodnevno, ako ne čak i gori slučajevi od ovog ali šutimo.

Nažalost, u posljednje vrijeme bili smo svjedoci jako velikog broja slučajeva nasilja i neobjašnjivih povreda u vrtićima, koje nisu dale nikakav rezultat od nadležnih instutucija, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg Vam se obraćam.

Izet Topalović: “Druga djeca su mi pretukli bebu (1). Malena završila u travničkoj bolnici

Smatram da se ovo desilo danas nama, a već sutra, za sedmicu ili mjesec, može da se desi bilo kojem roditelju i djetetu, nažalost sa puno gorim ishodom i vjerujem da se možda upravo to i dešava, baš u ovom trenutku, ali jako veliki broj roditelja je prisiljen da šuti o tome iz raznih razloga.

Ono što je za nas sramno, da nismo uopšte bili obaviješteni o povredama a i kada sam došao po dijete u vrtić, teta mi je samo rekla da je moju kćerku jedna djevojčica “ugrizla” .Da stvar bude gora, djevojčici koja je taj dan došla u haljinici bez rukava, obukli su majicu kratkih rukava kako bi se prekrile ostale povrede, koje smo nažalost tek primjetili po povratku kući.

Od jednog ugriza, mi smo pronašli još 13 drugih ugriza, koji su se nalazili na lijevoj i desnoj podlaktici, ramenima i djelu leđa što je bilo 14 ugriza ukupno.

Nismo željeli kao roditelji da prenaglimo, dok ne obavimo razgovor sa direktoricom i tetom koja je bila zadužena taj dan na smjeni, koja je između ostalog teta na zamjeni, jer je jedna od stalno zaposlenih teta na odmoru, te se sama u periodu od 14 sati do 17:30, trebala brinuti o oko 16 djece koja su bila taj dan.

“Jedna teta na 16 djece”

Ono što nas je šokiralo jeste da nismo dobili nikakav advekatan odgovor, čak šta više, rečeno nam je da radnik koji radi na održavanju, je morao “reagovati”, jer je jedno dijete konstantno plakalo, u ovom slučaju moja kćerka, te je tražio od direktorice ustanove koja je bila u prostorijama da provjeri o čemu se radi, što je jedan veliki apsurd, jer u trenutku kada se ovo desavalo, ne samo moje, već i sva druga djeca su bila bez nadzora.

S obzirom na veliki broj rana po tijelu djeteta, one nisu mogle tek tako nastati, i nastajale su duži period, što samo govori koliko vremena su djeca bila prepuštena sama sebi.

Također, direktorica navedene ustanove, nam je rekla da ona ne može garantovati sigurnost ne samo mom, već i drugoj djeci kada je neka od teta na zamjeni, jer imaju veliki broj djece i jako im je teško da nađu adekvatnu zamjenu.

Roditeljima pokušano sakriti ujede.

Također, nama su rekli ime djevojčice koja je to uradila, ali naknadno su i rekli kada su zatekli moju kćerku, da je ona bila pored nje, te da vjeruju da ju je ona upravo i ugrizla, što znači da niko od vaspitačica, nije bio tu prisutan kada se to desilo, niti mogu tačno potvrditi koje dijete je zapravo izgrizlo moju kćerku.

Prije nekih malo više od mjesec, supruga je slučajno vidjela kako teta na zamjeni maltretira dječaka, kada je to prijavila i išla na razgovor, rečeno je da je njena riječ protiv tetine riječi i da nema dokaza.

Kao što sam već rekao, mi kao roditelji ne tražimo nikakvu pažnju, samo želimo da podijelimo ovaj slučaj, kako i roditelji koji prolaze isto, znaju da nisu sami i da znaju da ovo treba da prijave.

Cijeli slučaj je prijavljen PU Ilidža, uz dostavljen dokaz o povredama, te su obaviješteni Ministartsvo za odgoj i obrazovanje KS, Kantonalna uprava za inpekcijske poslove, te ostale relevantne institucije.” – Izjavio je Maid Bejzić za portal Crna-Hronika.

Direktorica ponudila majci da ispiše dijete iz vrtića jer nije u stanju garantovati sigurnost niti jednog djeteta.

POGLEDAJ GALERIJU


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija