Tri projekta filmske produkcije od Vlade KS dobili skoro 800 hiljada KM bespovratno

Tri projekta filmske produkcije od Vlade KS dobili skoro 800 hiljada KM bespovratno


U junu ove godine, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo raspisalo je Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju za 2024. godinu. Ovi poticaji namijenjeni su za ulaganja u proizvodnju filmskih djela na teritoriji Kantona Sarajevo, s ciljem poticanja filmskog stvaralaštva, razvoja struke, te promocije kulturnih i produkcijskih potencijala regije.

Poticaji se dodjeljuju kao bespovratna sredstva u iznosu do 30% prihvatljivih i opravdanih troškova proizvodnje audiovizualnog djela, prema izvještaju ovlaštene revizorske kuće. Ova sredstva imaju za cilj stvaranje povoljnih uslova za razvoj filmske industrije i promociju Kantona Sarajevo kao atraktivne produkcijske lokacije.

Nakon sprovedene procedure, donesena je Odluka o izboru korisnika sredstava. Tri subjekta iz filmske industrije su odabrana za dodjelu poticaja na osnovu njihovih projekata za realizaciju serija i filmova:

Sredstva će biti isplaćena sa pozicije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo unutar transfera “Projekti podrške kinematografiji”, prema odgovarajućem projektnom kodu.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo najavilo je da će u 2024. godini uložiti rekordnih 2,5 miliona KM u kinematografiju. Ovaj iznos predstavlja značajan korak u podršci filmskoj industriji i razvoju kulturnih potencijala Kantona Sarajevo.

Sa svim izabranim korisnicima uskoro će biti potpisani ugovori o dodjeli poticaja. Očekuje se da će ovaj potez doprinijeti daljnjem razvoju filmske industrije u regiji i afirmaciji Kantona Sarajevo kao važnog centra filmske produkcije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija