Foto: Admir Čavalić N1
Čavalić: Umjesto da se povise plate radnika, sjetili su se da zabrane rad nedjeljom

Čavalić: Umjesto da se povise plate radnika, sjetili su se da zabrane rad nedjeljom


Dok siromaštvo u Bosni i Hercegovini raste, cijene osnovnih životnih namirnica i energenata postaju sve veće, a konkretne mjere vlasti za pomoć stanovništvu izostaju. Novo obećanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine najavljuje da će set fiskalnih zakona biti predložen Parlamentu do kraja ljeta. O ovim temama, u programu Dan uživo N1 govorio je Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zastupnik Stranke za BiH.

Čavalić je istakao nezadovoljstvo građana zbog stagnacije plata i rasta cijena, naglašavajući da su građani siromašniji i opravdano nezadovoljni. “Novac se najviše troši na prehrambene proizvode. Dugo smo imali deflaciju po pitanju odjeće, ali to ne pomaže jer se najviše osjeti poskupljenje prehrambenih proizvoda,” kazao je Čavalić.

Govoreći o inflaciji, Čavalić je rekao da je trenutno relativno stabilna, oko dva posto. “Imali smo slučaj uvozne inflacije, koja se stabilizirala s obzirom na pad globalne inflacije. Međutim, cijene se neće vratiti na ranije nivoe, već se samo usporava rast cijena određenih usluga,” objasnio je.

Čavalić je također komentarisao mogućnost da poslodavci isplate jednokratnu neoporezivu pomoć zaposlenicima. “Pomoć iznosi oko 2700 KM i odnosi se na javni sektor. Ne možemo očekivati da privatnici, koji su u gubitku, isplate ovu pomoć. Nažalost, ta mjera može biti iskorištena za kupovinu glasova s obzirom na približavanje izbora,” rekao je Čavalić.

Odluka Vlade FBiH o subvencioniranju računa za električnu energiju za kategorije s najnižim primanjima također je bila tema razgovora. “Postoji razlika od 100 kWh između EP BiH i EP HZHB. Problem je što je 268 kWh nerealno malo za mjesečnu potrošnju. Trećina potrošača ima račune do 20 KM, što uključuje prazne kuće i vikendice,” istakao je Čavalić, dodajući da su socijalne karte potrebne za pravednu raspodjelu pomoći.

Zakon o zabrani rada nedjeljom izazvao je mnogo reakcija, a provedena analiza pokazala je da ne rješava ključne probleme radnika. “Negodovanje bi dolazilo od strane potrošača, radnika i poslodavaca. Umjesto da se povise plate radnika, sjetili su se da zabrane rad nedjeljom, što bi pogodilo samo dva posto radnika u FBiH,” rekao je Čavalić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija