Povećani prihodi države, prazniji džepovi građana

Povećani prihodi države, prazniji džepovi građana


Situacija za građane Bosne i Hercegovine postaje sve teža, uprkos rastućim prihodima države. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je objavila da su po prvi put u historiji u jednom mjesecu prikupili više od milijardu KM, dok je Poreska uprava Republike Srpske zabilježila rast prihoda od 14% u prvih sedam mjeseci ove godine.

Međutim, borci za zaštitu potrošača i sindikalci upozoravaju da obični građani od tih povećanja nemaju nikakve koristi. Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, ističe da od ubiranja poreza najviše koristi ima država, dok penzije i plate ostaju iste, a administracija raste. Dodaje da građani troše manje nego prethodnih godina, što je jasan pokazatelj sve lošije finansijske situacije.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, potvrđuje da su građani sve siromašniji. U građevinskom sektoru, prosječna plata od 1.100 maraka jedva pokriva 45% sindikalne potrošačke korpe, a mnogi radnici žive na minimumu egzistencije.

Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH navodi da su poskupljenja svih dobara i usluga, zajedno sa inflacijom i pohlepom poslodavaca, dodatno pogoršali situaciju za radnike. Ekonomista Slaviša Raković dodaje da od povećanih poreskih prihoda koristi ima samo država, dok se standard građana ne poboljšava.

Prema podacima UIO BiH, prihodi od indirektnih poreza za prvih sedam mjeseci 2024. godine iznosili su 6 milijardi i 495 miliona KM, što je povećanje od 9,12% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, građani su sve više primorani da se zadužuju kako bi preživjeli.

Povećani prihodi od poreza ne donose poboljšanja u svakodnevnom životu građana, već samo jačaju budžete državnih institucija, dok obični ljudi i dalje trpe posljedice ekonomske nestabilnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija