Uhapšen plaćeni ubica Predrag Ratković u Tuzli

Uhapšen plaćeni ubica Predrag Ratković u Tuzli


Plaćeni ubica i bivši pripadnik Crvenih beretki, Predrag Ratković, uhapšen je u Tuzli, izvještavaju mediji. Ratkovića su u petak navečer identifikovali inspektori obavještajnog odjeljenja, nakon čega su specijalci sproveli akciju u blizini Hotela Tuzla. Kod njega su pronađeni papiri na ime Nenad Dragosavac, a u trenutku hapšenja nije imao oružje.

Ratković će biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje će odlučiti o njegovoj daljoj sudbini. U martu ove godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Ratkovića na 16 godina zatvora za ubistvo u saizvršilaštvu i druge prekršaje.

Osuđen je zajedno sa Stefanom Blagojevićem, također bivšim pripadnikom Crvenih beretki, za ubistvo Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine. Prema presudi, Ratković je ukrao “golf” i registarske tablice, a potom je 9. decembra 2015. godine dovezao Blagojevića do mjesta zločina, gdje je Blagojević ispalio smrtonosne hice u Bjelanovića.

Apelacioni sud je potvrdio da je postojao dogovor između okrivljenih da ubiju Bjelanovića. Ratković je značajno doprinio izvršenju krivičnog djela pribavljajući vozilo i tablice te vozeći automobil sa mjesta zločina, s namjerom da prikrije tragove.

Prije ove osude, Ratković i Blagojević su bili osuđeni na po 30 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu. U ponovljenom postupku, Ratković je dobio 16, a Blagojević 20 godina zatvora. Ratković je, međutim, bio na slobodi i za njim nije bila raspisana potjernica.

Osim ove presude, Ratković je osuđivan i za pokušaj ubistva te je povezivan s kriminalnim skupinama, uključujući bajkersku grupu Banditosi. Bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije, poznate kao Crvene beretke, kojom je komandovao Milorad Ulemek Legija. Tokom rata u BiH, bio je član jedinice “Vukovi sa Drine”. Mediji su ga povezivali s različitim kriminalnim grupama i vođama srpskog podzemlja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija