Stručnjak za energetiku: “Hajdemo porediti koliko plaćamo kablovske operatere, ne smijemo biti toliko konzervativni”

Stručnjak za energetiku: “Hajdemo porediti koliko plaćamo kablovske operatere, ne smijemo biti toliko konzervativni”


Od prvog augusta, korisnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine suočavaju se s poskupljenjem električne energije.

Cijene su povećane za 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Stručnjak iz ove oblasti, Nihad Harbaš, objašnjava hoće li ovo dovesti do lančanih poskupljenja.

“Nije tajna da koliko god nešto poskupi, mislim da se građani isto ponašaju. Koliko god je nepopularna ova izjava, čini mi se da svi koriste duhanske proizvode iako je cijena šest puta skočila, da svi koriste automobile iako je nafta skočila pet puta. Jednostavno ne možemo očekivati da komunalne usluge budu jeftine, budu besplatne kao što su struja, grijanje, voda, odvest ćemo onda te kompanije u velike dubioze”, istakao je za N1.

Zatim je dodao: “Možemo se zapitati ako ovakve cijene struje nastave da budu, onda ćemo uvoziti električnu energiju po 3, 10 puta skupljim cijenama kao što smo to vidjeli prije dvije godine kada je nastupila ruska agresija na Ukrajinu. Moramo biti svjesni da račun za električnu energiju u našim domovima, ako govorimo o onima koji se ne griju na struju, iznosi otprilike 50 KM. Hajdemo se svi zapitati je li to puno ili malo. Hajmo porediti koliko plaćamo kablovske operatere ili neke druge. Ne smijemo biti toliko konzervativni da dižemo paniku ako dođe do poskupljenja od 5-10 posto,” kazao je on.

Vlada Federacije BiH će subvencionirati poskupljenje struje za određene kategorije. Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija