Ibro Berilo potrošio 675.000 KM za povratnike, kupovao junice pa dijelio za glasove

Ibro Berilo potrošio 675.000 KM za povratnike, kupovao junice pa dijelio za glasove


Novinar Adnan Balta, objavio je još 2008. godine tekst “Gogolj u Trnovu” u sedmičnom listu “Reporter” o Ibri Berilu (SDA), načelniku Trnova, koji je danas uhapšen u akciji “Incitat”. Akciju su sproveli pripadnici SIPA-e i MUP-a KS a po nalogu Tužilaštva KS.

Podsjećanja radi, Berilo je tokom svoje političke karijere u poslijeratnom periodu bio član tri stranke. U prijeratnom periodu bio je član Saveza komunista BiH.

U Stranci demokratske akcije (SDA) je bio od 1991. godine do 2002. Potom je bio član Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) od 2004. do 2011. U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) bio je od 2012. do 2016. godine, kada se ponova vraća u SDA.
Umrli na spiskovima

U vrijeme kada je objavljen istraživački tekst novinara Adnana Balte, Berilo je bio član Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

U tekstu je do u detalje opisana zloupotrebu 675.000 KM namijenjenih povratnicima, a kojim je Berilo, kupovao krave pa ih poklanjao po selima oko Trnova za glasove na izborima.

Na spiskovima je bilo i umrlih, a vjerovali ili ne, imena su skupljena sa nadgrobnih spomenika seoskih grobalja.

Kontraverzni ugostitelj “poklonio” Ibri Berilu apartman na Bjelašnici a od Vlade KS dobio novac

– Sada je izašlo na vidjelo da je, u dva navrata ovog ljeta, Kanton Sarajevo izdvojio ukupno 675.000 KM i to putem Ministarstva izbjeglica i Ministarstva privrede, za navodnu, podšku povratku izbjeglica u dio Trnova koji pripada Republici Srpskoj. Naknadno je ustanovljeno da tim novcima nisu stimulisani povratnici, već su kupovani glasovi birača na lokalnim izborima!

Poptredsjednik Izbornog štaba SDA Trnovo Edhem Godinjak, tvrdi da je kupljeno preko 700 glasova birača koji su se iz drugih Općina preregistrovali u Trnovo. Neki od njih nisu znali pronaći čak ni glasačko mjesto, jer nikada ranije nisu dolazili! Međutim, vrhunac predstavlja spisak preregistrovanih birača, za koje iz SDA tvrde da su mrtvi! Ukoliko se to pokaže kao tačno, u trnovskoj općini bilbioteku bi trebalo nazvati po Nikolaju Vasiljeviču Gogolju. Njegov roman “Mrtve duše” objavljen prije više od jednog i po vijeka, očito je bio inspiracija trnovskim “Za BiH” dušebrižnicima – piše Balta u tekstu.

Dalje u tekstu se navodi “da Trnovčani vole primati u naturi”.

– Pokazali su noć uoči izbora, kada su na nekoliko lokacija, kao predizborni peškeš dobili 75 a moguće je (istraga će pokazati) i veći broj steonih junica! Igmanom i Bjelašnicom seoske lole već pjevaju “mala moja ispod Bjelašnice, glas ti vrijedi steone junice”. Koje su pasmine bile poklonjene junice, šira javnost još ne zna.

Nadmorska visina je poprilična, ali ne treba sumnjati da stručnjaci iz Stranke za BiH znaju da li će se bolje aklimatizovati simentalka ili buša. Na selu su, oduvijek, po izgledu nazivali krave – bijela je redovno bila Bjelka, šarena Šarulja. Sada ove trnovske, bez obzira na rasnu pripadnost ili boju kože, redom zovu – Ibrulja.

U čast novoizabranog predsjednika Općine Trnovo Ibre Berila, koji je to postao uz veliku pomoć doniranih goveda. Možda bi, u neko dogledno vrijeme, treskavičko govedo moglo postati i autohtono brdsko – bosansko goveče? Ako već postoji oltafonsko, oberitalsko ili podolsko govedo zašto ne bi bilo i berilsko? Pogotovo što je novoizabrani načelnik Berilo odranije znan kao suvlasnik zadruge “Eko” u Trnovu.

Potvrđeno: Četiri osobe uhapšene u akciji “Incitat”, među njima i Ibro Berilo

Uzdaj se u se i u svoje govedo

A da se, čak i u ruralnim sredinama kakva je trnovska opština, može edukacijom stanovništva postići zavidan uspjeh prilikom glasanja – (zanemariv broj nevažećih glasačkih listića), pokazali su aktivisti Stranke za BiH u selu Delijaši, gdje su, na dan izbora išli od birača do birača i dijelili usmeno i pismeno upute kako glasati za Ibru Berila, ali i ostale kandidate iz redova te stranke. Ništa ne treba prepustiti slučaju. Po onoj staroj, narodnoj – uzdaj se u se i u svoje kljuse (govedo).

Dotle premijer Kantona u ostavci Samir Silajdžić, može da žali što na većem broju opština nije dijelio donacije – iste ili slične efekte mogao je postići i u sarajevskim opštinama (Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad), podjelom polugodišnjih i godišnjih iskaznica za javni prevoz. A penzionerima, naprimjer – godišnjom članarinom za pogrebno društvo „Bakije“. Da i oni, ako zatreba, imaju osigiuran prevoz.

A onda, na narednim izborima, njihove duše – na glasačke spiskove. Tek toliko da bi se isplatila investicija – piše u tekstu novinar Adnan Balta, u listu “Reporter”.

Ibro Berilo dobijao na poklon apartmane na Bjelašnici, žena mu primala stotine hiljada KM



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija