Porast broja stranih radnika u BiH: Najviše dozvola izdato za radnike iz Turske i Nepala

Porast broja stranih radnika u BiH: Najviše dozvola izdato za radnike iz Turske i Nepala


U Bosni i Hercegovini je u prvih šest mjeseci 2024. godine izdato ukupno 3.230 radnih dozvola stranim radnicima, od čega se 1.400 odnosi na Federaciju BiH, 1.538 na Republiku Srpsku, a 292 na Brčko Distrikt.

Najviše radnih dozvola izdano je za radnike u građevinskom sektoru (1.071), zatim u sektoru uslužnih djelatnosti (401), trgovini (345), prerađivačkoj industriji (332), te hotelijerstvu i ugostiteljstvu (235).

Što se tiče zemalja porijekla stranih radnika, najviše ih dolazi iz Turske (572), Nepala (465), Srbije (355), Indije (329), te Bangladeša (246).

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, godišnja kvota radnih dozvola za 2024. godinu iznosi 6.073, što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnju kvotu koja je iznosila 3.995 radnih dozvola.

Pored zapošljavanja stranaca u BiH, Agencija posreduje i u zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u inostranstvu, prvenstveno u Sloveniji i Njemačkoj.

U Sloveniju se posreduje za sva zanimanja, dok se u Njemačku posreduje isključivo za medicinske radnike sa srednjom stručnom spremom.

Do kraja jula 2024. godine, Agencija je posredovala u izdavanju 7.637 radnih dozvola za Sloveniju, dok je za Njemačku posredovano u zapošljavanju 160 radnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija