Ibro Berilo doveden s KCUS-a na ročište kroz stražnji ulaz, zabranjeno fotografisanje u sudnici

Ibro Berilo doveden s KCUS-a na ročište kroz stražnji ulaz, zabranjeno fotografisanje u sudnici


Načelnik Trnova, Ibro Berilo, koji je uhapšen u sklopu predmeta “Incitat” zbog optužbi za sistemsku korupciju i pranje novca, pojavio se danas na ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo zatražio je jednomjesečni pritvor za Berila, kao i za njegove suoptuženike Nađu Milišić, Adisa Mulaosmanovića i Edinu Džigal, dok je peti osumnjičeni, bivši direktor Sarajevo šuma, Nermin Demirović, i dalje van granica BiH.

Berilo, koji je prethodnih dana bio hospitaliziran na KCUS-u zbog zdravstvenih tegoba, ipak je prisustvovao današnjem ročištu. Uprkos prisustvu fotoreportera ispred glavnog ulaza u sud, službenici Sudske policije su ga uveli na stražnji ulaz, a sudija je nakon toga zabranio fotografisanje osumnjičenih unutar sudnice.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva KS, pritvor za osumnjičene je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, te mogućnosti ponavljanja krivičnih djela. Dodatno, za Berila i Milišić postoji opasnost od uznemiravanja javnosti ukoliko bi ostali na slobodi.

Pet osoba, uključujući Berila, sumnjiče se za krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “Pranje novca” prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Berilo se tereti da je, zajedno sa saradnicima iz Općine, mijenjao regulacione planove kako bi omogućio gradnju objekata na Bjelašnici na državnom zemljištu pod privremenom zabranom raspolaganja, u zamjenu za primanje poklona i zloupotrebu položaja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija