Foto: Freepik
Povećava se broj zaražene djece morbilima u RS, u Bijeljini najviše slučajeva sa upalom pluća

Povećava se broj zaražene djece morbilima u RS, u Bijeljini najviše slučajeva sa upalom pluća


Broj zaraženih morbilima u Republici Srpskoj (RS) nastavlja rasti, a prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo, do sada je zvanično evidentirano 296 oboljelih. Najveći broj slučajeva zabilježen je u Bijeljini, gdje je registrovano čak 222 zaražene osobe.

Podaci se odnose na period do 2. augusta, a prema riječima dr. Stojanke Škorić, načelnice Konsultativno specijalističke službe Doma zdravlja Bijeljina, trenutno je prijavljeno oko 300 slučajeva morbila u ovom gradu.

Najugroženija su mlađa djeca, uzrasta od jedne do četvrte godine, a dr. Škorić napominje da je stvarni broj zaraženih vjerovatno veći zbog neprijavljenih slučajeva. Iako je Bijeljina prepoznata po efikasnom zdravstvenom nadzoru, broj zaraženih raste širom RS.

Sva zaražena djeca su nevakcinisana, a među njima su i slučajevi gdje majke nisu primile drugu dozu vakcine zbog ratnih okolnosti. Za razliku od epidemije iz 2014. godine, kada je bilo oko 1.000 oboljele djece, trenutna situacija je izazovnija zbog većeg broja djece koja razvijaju komplikacije poput upale pluća. Nekoliko djece je hospitalizovano, ali srećom, nije bilo smrtnih slučajeva.

U Bijeljini trenutno jedan vrtić privodi kraju mjere nadzora, ali se zaraza proširila i na još dva-tri vrtića. Zaražena i nevakcinisana djeca moraju biti u izolaciji dok simptomi ne prođu, a nakon oboljenja potrebno je da prođe najmanje tri mjeseca prije vakcinacije.

Dr. Škorić ističe da je u posljednje vrijeme povećan broj roditelja koji dovode djecu na MRP vakcinu (vakcina protiv morbila, rubeola i zaušnjaka), što je ohrabrujući znak u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije ove godine upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od morbila do kraja godine, ukoliko ne budu preduzete hitne preventivne mjere. Morbili su izuzetno zarazna bolest, a nevakcinisane osobe imaju 95% šansi da se zaraze ako su izložene virusu.

Institut za javno zdravstvo RS podsjeća da je vakcinacija protiv morbila, rubeola i zaušnjaka obavezna, te da se visok stepen zaštite postiže upravo imunizacijom. Iako je potrebno da obuhvat vakcinacijom bude najmanje 95%, taj procenat se u posljednjih nekoliko godina smanjuje, dosegnuvši prošle godine samo 62,7% za prvu dozu i 76,03% za drugu dozu. Zaražena osoba morbilima može zaraziti do 18 drugih osoba, naročito u kolektivnim sredinama kao što su vrtići i škole.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija