Dodik smiruje građane RS-a: Penzije će biti isplaćene, zaduženost pod kontrolom

Dodik smiruje građane RS-a: Penzije će biti isplaćene, zaduženost pod kontrolom


Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ponovo je izjavio da će penzije u ovom entitetu biti isplaćene na vrijeme, naglašavajući da građani ne trebaju brinuti o financijskoj stabilnosti RS-a. Prema njegovim riječima, penzije će biti isplaćene sutra, 8. augusta 2024. godine, u ukupnom iznosu od 148,2 miliona KM.

Dodik je istakao da je budžetom Republike Srpske za 2024. godinu osigurano 1,785 milijardi KM za isplatu penzija, te da su penzije već povećane za 9,25% u odnosu na prošlu godinu. Iako je izdavanje penzija trebalo biti neupitno, čini se da predsjednik osjeća potrebu da svakodnevno uvjerava građane u finansijsku stabilnost entiteta.

“Isplaćivanje penzija će biti nastavljeno neometano. Republika Srpska i njena izabrana vlast će obezbijediti da se to tako i ostvari,” naglasio je Dodik, dodajući da postoji pritisak na finansijski sektor RS-a, ali da će vlasti osigurati stabilnost.

Osim toga, Dodik je iznio podatke o zaduženosti Republike Srpske, tvrdeći da su jedini tačni. Prema njegovim riječima, u 2024. godini RS se zadužila za 276 miliona KM, dok je vratila 662 miliona KM, što znači da je vraćeno 386 miliona KM više nego što je zaduženo. Također je naglasio da je javni dug RS-a smanjen s 34,6% na 32% BDP-a u posljednjih godinu dana.

Dodik je također podsjetio na stanje javnog duga za vrijeme prethodne vlade, kada je dug iznosio 54,6% BDP-a, te istakao da je sadašnja vlast uspjela značajno smanjiti zaduženost Republike Srpske. U 2023. godini, prema njegovim riječima, RS se zadužila za 800 miliona KM, dok je vratila 976 miliona KM duga.

Predsjednik RS-a zaključio je da unatoč svim izazovima, građani mogu biti sigurni da će penzije biti redovno isplaćivane te da vlasti rade na očuvanju stabilnosti entiteta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija