Foto: Screenshot
Da li je u Modriči zaista počela gradnja novog autoputa ili vlast pred izbore vara glasače?

Da li je u Modriči zaista počela gradnja novog autoputa ili vlast pred izbore vara glasače?


Prošle su dvije godine od svečanog najavljivanja izgradnje autoputa od Modriče do Brčkog, dionice koja je Miloradu Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavljala simbol nacionalnog ponosa i povezanosti Banjaluke i Beograda.

No, uprkos grandioznim obećanjima, ni metar novog puta nije napravljen, niti je kineska banka odobrila kredit za ovaj projekat, čiji su detalji ostali skriveni od očiju javnosti.

Nedavni dolazak bagera na gradilište kod Modriče dodatno je podgrijao sumnje o stvarnim namjerama vlasti Republike Srpske. Iako su mašine raskrčile nekoliko stotina metara trase, zvaničnici iz “Autoputeva Republike Srpske” odbijaju potvrditi da li je zaista počela gradnja ili je ovo samo još jedan potez u predizbornoj igri, prenosi Detektor.

Na svečanom polaganju kamena temeljca 2022. godine, Dodik je izjavio da “iza nas ostaju djela”, dok su predstavnici općina kroz koje bi autoput trebao prolaziti, uključujući načelnike Modriče i Šamca, prisustvovali događaju sa nadom da će se nešto zaista pokrenuti. Danas, dvije godine kasnije, isti ti načelnici priznaju da nisu dobili nikakve nove informacije od entitetskih vlasti, osim onoga što saznaju iz medija.

Ceremonije koje su trebale označiti početak izgradnje autoputa danas se čine kao dio predizborne kampanje. Načelnici Jovica Radulović i Đorđe Milićević smatraju da je pojavljivanje bagera kod Modriče u julu 2024. godine još jedan primjer korištenja infrastrukturnih projekata kao političkog alata.

Nedostatak transparentnosti koji prati ovaj projekt, kao i mnoge druge poslove koje vlasti Republike Srpske dodjeljuju kineskim kompanijama, dodatno komplikuje situaciju. Srđan Traljić iz Transparency Internationala ističe da kineski investitori u zemljama s autoritarnim režimima, poput Republike Srpske, ne postavljaju posebne uslove, niti brinu o povratu kredita, što otvara prostor za manipulacije.

Profesor Adnan Huskić s Sarajevo School of Science and Technology smatra da je politika Milorada Dodika dodatno otežala privlačenje investicija u Republiku Srpsku. On ističe da ovakvi projekti često nisu ni zamišljeni da budu realizovani, već služe isključivo za političke poene.

Građani sada s pravom postavljaju pitanje: Da li je u Modriči zaista počela gradnja novog autoputa ili smo svjedoci još jedne scene u beskonačnoj predstavi predizbornih obećanja?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija