Klimatske promjene pogađaju pčelare u Semberiji: Prosječan prinos meda 10 kg po košnici

Klimatske promjene pogađaju pčelare u Semberiji: Prosječan prinos meda 10 kg po košnici


Klimatske promjene, obilježene velikim sušama i temperaturnim oscilacijama, negativno utječu na pčelarstvo u Semberiji. Ovogodišnja sezona bila je posebno izazovna, s prosječnim prinosom meda od oko 10 kilograma po košnici.

Pčelarstvo je za mnoge hobi ili dodatni posao, no ima i onih poput porodice Obrenović iz sela Kojčinovac, koji nastoje proširiti djelatnost kako bi obogatili kućni budžet i osigurali redovne prihode. Porodica Obrenović bavi se pčelarstvom već tri decenije i danas imaju više od sedamdeset košnica. Uskoro planiraju otvoriti prvu api komoru u Semberiji.

“Odavno smo svjesni značaja pčelinjih društava, ljekovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kada smo saznali da inhalacija vazduhom iz košnica može pomoći u liječenju brojnih zdravstvenih problema, odlučili smo se za ovaj projekat. Izgradili smo objekat na pčelinjaku i nabavili opremu, što je zahtijevalo znatna sredstva, ali uspjeli smo,” rekao je Ilija Obrenović za portal InfoBijeljina.

Na imanju Obrenovića obilježena je i Pčelarska nova godina, okupljanje pčelara na kraju sezone, što je bila prilika za sumiranje rezultata i raspravu o izazovima i potencijalima pčelarstva.

Srećko Simeunović iz Upravnog odbora Udruženja pčelara Bijeljina ističe da, uprkos skromnim podsticajima od 10 KM po košnici, pčelarstvo u Semberiji ima perspektivu.

“Neophodno je unaprijediti saradnju s voćarima i pojačati inspekcijske kontrole kako bismo spriječili nelojalnu konkurenciju, jer je nekvalitetnog meda na tržištu sve više,” naglasio je Simeunović.

Na području Semberije registrovano je 211 pčelara sa 10.939 košnica. Pčelari pozivaju republičke i lokalne vlasti da podrže opstanak pčelarstva kroz povećanje podsticaja, sadnju medonosnog bilja i organizaciju edukativnih predavanja za pčelare.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija