Najbogatiji Fočak u naletu: Preuzeo još dvije firme

Najbogatiji Fočak u naletu: Preuzeo još dvije firme


Nakon što je kupio najvećeg izvoznika iz BiH, firmu Alumina, i kompaniju Boksit iz Milića, Gordan Pavlović, najbogatiji Fočak, proširuje svoje poslovno carstvo dodatnim akvizicijama.

Kupovina “Energolinije” i “Mehanike” predstavlja dodatak Pavlovićevom portfoliju firmi koje su prethodno bile dio Birač grupacije. Ove akvizicije dolaze nakon što je “Pavgord” nedavno postao vlasnik “Alumine”, a obavljene su po znatno nižim cijenama od prvobitno procijenjenih, javlja Biznisinfo.

“Mehanika”, čija je početna cijena iznosila 14 miliona KM, prodata je za samo milion KM zbog nedostatka interesovanja. Prema riječima stečajnog upravnika “Mehanike” Gorana Domuza, “Pavgord” je bio jedini ponuđač i uspješno je završio kupovinu.

“To je bilo očekivano s obzirom na to da je ‘Pavgord’ već vlasnik ‘Alumine’. Sada ćemo imati djelimičnu, a zatim i glavnu diobu, a prvo će se namiriti razlučni povjerioci,” izjavio je Domuz.

Ukupna potraživanja povjerilaca od “Mehanike” iznose 29,6 miliona KM, od čega se 24,3 miliona odnosi na razlučne povjerioce, a 5,3 miliona na opšte povjerioce.

Slična situacija bila je i sa “Energolinijom”, koja je sa početnih 30 miliona KM prodana za samo pet miliona maraka. Iako je imovina firme na licitaciji bila ponuđena za sedam miliona KM, odluka Odbora povjerilaca omogućila je prodaju za pet miliona KM, što je “Pavgord” ponudio i stekao vlasništvo.

“‘Energolinija’ je u stečaj otišla 2016. godine, a privatna litvanska firma koja je kontrolisala proizvodni proces u Fabrici glinice ‘Birač’,” dodaje Capital.

Podsjetimo, “Pavgord” je početkom godine postao vlasnik i “Alumine”, najprofitabilnijeg dijela FG “Birač” u stečaju, dok je “Alumina” ove godine postala najveći izvoznik iz cijele Bosne i Hercegovine. Također, Pavlović je preuzeo i “Boksit” iz Milića, jednu od najvećih firmi na istoku BiH, čime je stvorena jedna od najvećih poslovnih grupacija u zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija