Akcija SIPA-e: Sumnje u manipulaciju prilikom dodjele sudskih predmeta u Sudu BiH

Akcija SIPA-e: Sumnje u manipulaciju prilikom dodjele sudskih predmeta u Sudu BiH


Tužiteljstvo BiH proširilo je istragu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, usred sve ozbiljnijih sumnji u zloupotrebu prilikom raspodjele sudskih predmeta sucima.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno pretražuju servere CMS-a Suda BiH kako bi prikupili ključne dokaze.

Debevec je uhapšen u decembru prošle godine zajedno s bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanom Mehmedagićem Osmicom. Optužbe protiv njih uključuju zloupotrebu položaja, uništavanje dokaza o nezakonitom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita.

Tijekom istrage, Tužiteljstvo BiH saslušalo je preko 50 svjedoka, uglavnom zaposlenika Suda i OSA-e, koji su povezani s Debevcem i Mehmedagićem.

Sumnje su se dodatno produbile nakon što je otkriveno da je Debevec primio vozilo kao dar od autoservisa “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne sporove pred Sudom BiH, kao i sat u vrijednosti od 15.000 KM od Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa.

Ova nova otkrića otvaraju mnoga pitanja o integritetu sudskih procesa i upućuju na mogućnost daljnjih istražnih radnji u ovom slučaju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija