Foto: Facebook / Sipa
VSTV o akciji SIPA-e: Vrše se pretresi CSM-a u vezi s predmetima Suda BiH

VSTV o akciji SIPA-e: Vrše se pretresi CSM-a u vezi s predmetima Suda BiH


Tužilaštvo BiH proširilo je istragu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, usred sve ozbiljnijih sumnji u zloupotrebu prilikom raspodjele sudskih predmeta sucima.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno pretražuju servere CMS-a Suda BiH kako bi prikupili ključne dokaze.

“Povodom velikog broja upita novinara i članaka objavljenih u medijima, a s ciljem objektivnog informisanja, želimo da obavijestimo javnost da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CSM) u vezi s predmetima Suda Bosne i Hercegovine, saopćili su iz VSTV-a.

S tim u vezi, želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uspostavilo CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine”, navode iz VSTV-a.

Kako je ranije saopćeno, riječ je o pretresima koji se tiču hapšenja bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Debevec je uhapšen u decembru prošle godine zajedno s bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanom Mehmedagićem Osmicom. Optužbe protiv njih uključuju zloupotrebu položaja, uništavanje dokaza o nezakonitom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita.

Tijekom istrage, Tužiteljstvo BiH saslušalo je preko 50 svjedoka, uglavnom zaposlenika Suda i OSA-e, koji su povezani s Debevcem i Mehmedagićem.

Sumnje su se dodatno produbile nakon što je otkriveno da je Debevec primio vozilo kao dar od autoservisa “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne sporove pred Sudom BiH, kao i sat u vrijednosti od 15.000 KM od Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija