Imamo samo dva granična prijelaza sa EU, gdje su kilometarske kolone i hrana propada

Imamo samo dva granična prijelaza sa EU, gdje su kilometarske kolone i hrana propada


Federalna zastupnica Indira Omeragić (SDA) na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pokrenula je inicijativu za hitno otvaranje dodatnih graničnih prijelaza prema Evropskoj uniji za izvoz roba, a gdje se obavljaju fitosanitarni i veterinarski pregledi. Ukazuje da postoje samo dva takva prijelaza na kojima se stvaraju kilometarske kolone i gdje propada hrana usljed velikog čekanja.

Da se iznađe model otvaranja dodatnih graničnih prijelaza

– Izvoznici svježe, sezonske, lako kvrljive robe su pod velikim opterećenjem jer postoje samo dva granična prijelaza odobrena za izvor robe prema EU koji podliježe fitosanitarnim i veterinarskim pregledima, a to su Bosanska Gradiška (Stara Gradiška) i Bijača (Nova Sela). Kolone na ovim graničnim prijelazima su kilometarske. Zbog svega, većina proizvođača odustaje od izvoza prema EU i često smo nekonkurentni sa svojim proizvodima. Tražim da se iznađe model otvaranja dodatnih graničnih prijelaza sa svim inspekcijskim kontrolama kako bi se protok robe prema EU nesmetano odvijao – navela je na sjednici Omeragić.

U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u odgovoru na zastupničku inicijativu Omeragić navode kako je prije nekoliko godina Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine zadužilo Ministarstvo sigurnosti da se dopuni ugovor između naše zemlje i Hrvatske o graničnim prijelazima.

– Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 30.08.2017. godine, te na sjednici 28.05.2020. godine, donijelo zaključke kojima je zadužilo MInistarstvo sigurnosti BiH da pokrene aktivnosti na izradi ugovora o dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima kao i novog ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima, a sve u cilju da se pregovorima i zaključavanjem sporazuma definišu promjene kategorija i statusa određenih graničnih prijelaza između BiH i RH – naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Republike Hrvatske nikada nisu dostavili odgovor

Dodaju kako je Ministarstvo provelo potrebne aktivnosti i pripremilo nacrte sporazuma između BiH i RH o graničnim prijelazima kojima su predložene kategorije svih graničnih prijelaza između dvije države.

– Nakon provedenih kompletnih procedura i donesenih odluka od Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju postupaka za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora i dopunama ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima kao i novog ugovora, Ministarstvo sigurnosti je tokom 2021. i 2022. godine nadležnim organima RH uputilo inicijative za održavanje pregovora radi njihovog zaključivanja. Međutim, nadležni organi RH, prema našim saznanjima, nikada još nisu dostavili odgovor u vezi sa otpočinjanjem traženih pregovora – kazali su u svom odgovoru na zastupničko pitanje iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine piše Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija