Bolnica Srbija naplaćivala roditeljima ležanje pored djeteta iako nemaju pravo na to?

Bolnica Srbija naplaćivala roditeljima ležanje pored djeteta iako nemaju pravo na to?


Redakciji portala Crna-Hronika javilo se više građana Istočnog Sarajeva koji tvrde da im je bolnica naplaćivala uslugu “ležanje pored bolesnog djeteta”. Da li je ovo zakonski dopušteno odgovorio nam je Dražan Pejaković predsjednik Crna Lista Poslodavaca Republike Srpske.

Roditelji, važno je da znate svoja prava!

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu ne smije vam naplaćivati ležanje uz vaše dijete ako imate uputnicu, jer zakon je na vašoj strani!
Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, sva djeca do 15 godina imaju pravo na besplatnu pratnju u bolnici.
Ključan korak u ostvarivanju ovog prava je da doktor porodične medicine izda uputnicu za roditeljsku pratnju. Ova uputnica vam omogućava da budete oslobođeni plaćanja ležanja uz dijete tokom liječenja.

Mnogi roditelji nisu svjesni ovog prava, pa Bolnica “Srbija” koristi ovu neinformisanost kako bi nezakonito naplatila ležanje. Ako imate uputnicu, a bolnica vam je ipak naplatila uslugu, to je protivzakonito i vi imate pravo na povrat novca!

Evo šta treba da uradite:

1. Sačuvajte račun koji ste dobili od bolnice.

2. Priložite uputnicu izdatu od strane doktora porodične medicine i otpusno pismo kao dokaz da ste imali pravo na besplatnu pratnju.

3. Podnesite zahtev Bolnici “Srbija” za povrat novca, i ako ne dobijete odgovor, obratite se Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Nemojte dozvoliti da vas prevare! Informišite se, borite se za svoja prava i zaštitite svoj novac! Zakon je na vašoj strani – iskoristite ga! Bolnica Srbija je u više navrata naplaćivala roditeljima ležanje i ako nema pravo na to. – izjavio je Dražan Pejaković predsjednik Crna Lista Poslodavaca Republike Srpske za portal Crna-Hronika


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija