Foto: Bljesak
Tri filmska udruženja koja moraju vratiti 980.000 KM: “Umjesto filmova radili zavrzlame?”

Tri filmska udruženja koja moraju vratiti 980.000 KM: “Umjesto filmova radili zavrzlame?”


Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević na press konferenciji, koja je upriličena 7. augusta, govorila je o stanju u kulturi i sportu.
Između ostalog potvrdila je da se “filmski radnici nalaze u nezavidnoj situaciji zbog mnogobrojnih, dugogodišnjih nagomilanih problema zbog kojih je moralo doći do kulminacije, a što se prošle godine i dogodilo”.

Teška situacija

– U teškoj situaciji našli su se Fondacija za kinematografiju i Filmski Centar Sarajevo. Ipak, učinjen je pomak jer su probleme zbog netransparentnog rada Fondacije i neusaglašenog rada s pravnim propisima počeli rješavati novi članovi Upravnog odbora: David Damjanović kao predsjednik, Mirna Milanović-Lalić i Emina Ganić, koji su nadljudskim naporima za Fondaciju iz bezizlazne situacije ponudili dva rješenja – naglasila je Vlaisavljević.
Istakla je da su “zahvaljujući budžetskoj inspekciji suspendirani svi prethodni ugovori i potpisani ugovori sa korisnicima za prošlu godinu jer nisu bile ispoštovane procedure predviđene Pravilnikom”.

– Drugim rješenjem traži se da tri udruženja vrate dobijena sredstva u iznosu od otprilike 980.000 KM. Uvjerena sam da će to biti privedeno kraju na način koji će zadovoljiti sve one zahtjeve koje je inspekcija naložila. Za sve zavrzlame koje su se dogodile u prethodnom sazivu Fondacija dobija pozitivne obrise tako da će uskoro biti raspisan novi konkurs za one koji žele aplicirati u ovoj godini – poručila je Vlaisavljević.
Jedinica za budžetsku inspekciju

S obzirom na to da ministrica na press konferenciji nije spomenula o koja tri udruženja je riječ, naknadno smo tražili da nam kaže.

– Prema Rješenju broj: 12-11-9-2-6955/22 od 23. januara 2024. godine, Jedinica za budžetsku inspekciju je naložila Fondaciji za kinematografiju da od Udruženja “Oktavijan” (iz Mostara) izvrši povrat budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 913.464,00 KM, a od Udruženja “Dokument” (iz Sarajeva) sredstva u iznosu od 40.032, 80 KM.

Treće udruženje “Kontraplan” je u međuvremenu izvršilo povrat sredstava. Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Fondaciji za kinematografiju – istakli su iz Ministarstva.

To smo i učinili, a oni su nam također u pismenoj prepisci mailom potvrdili da je “Jedinica za budžetsku inspekciju utvrdila određene nepravilnosti kod pravdanja sredstava kod tri korisnika. Za dostavljanje bilo kakvih dodatnih informacija o pojedinostima neophodna je saglasnost Upravnog odbora”.
Zbog važnosti teme, jer je u pitanju budžetski novac, tražili smo da se oglasi Upravni odbor Fondacije.

– Kompletan predmet je proslijeđen na Pravobranilaštvo – odgovor je stigao iz Fondacije.

Federalno pravobranilaštvo – Pisali smo i Federalnom pravobranilaštvu.

– Zaprimili smo od Fondacije za kinematografiju djelimičnu dokumentaciju dana 15. jula 2024. godine u kojoj traže da se pokrene postupak povrata sredstava u budžet FBiH.

Nakon što smo izvršili uvid u predmetnu dokumentaciju utvrdili smo da ona nije kompletna. Federalno pravobranilaštvo je dana 25. jula 2024. godine tražilo od Fondacije da nam dostavi i drugu potrebnu dokumentaciju kako bi Federalno pravobranilaštvo moglo postupiti po predmetnom zahtjevu.
Napomena: Još nismo dobili traženu dokumentaciju od Fondacije za kinematografiju te također napominjemo vama na znanje da je za realizaciju odluke Vlade FBiH V broj: 1144/23 i V.broj: 1145/23 zadužen Upravni odbor Fondacije za kinematografiju i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a ne Federalno pravobranilaštvo – naveli su iz Pravobranilaštva.

Pokušali smo ponovo od Fondacije dobiti informacije zašto nisu predali svu dokumentaciju i da li to namjeravaju učiniti, međutim, u telefonskom razgovoru kazali su da “sve što su imali, i sve što su mogli reći, napisali su u mailu”.

Odluku Vlade FBiH V broj: 1144/23 i V. broj: 1145/23 od 24. augusta 2023. godine, koju spominje Pravobranilaštvo, poništene su Odluke Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju po provedenom javnom pozivu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju broj 04-3-86-1/23 od 26.06.2023. godine, i broj 04-3-114/23 od 03.08.2023. godine, kao i konkurs za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju broj 04-3-59/23 od 26.04.2023. godine i 04-3-58/23 od 26.04.2023. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija